Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Fructul NASHI, sau perele japoneze: de ce să îl consumăm

Nashi (Pyrus pyrifolia) este un fruct rotund, de mărimea unui măr, cu aromă de pere, parfumat, cu gust dulce-acrişor.

Această specie de pere, cultivată în special în zonele japoneze, coreene şi chineze, produce fructe dulci, rotunde, de culoare galben-verzui, netede sau ruginii portocalii-maro, în funcţie de soi.

Pulpa este crocantă, parfumată şi consistentă.

În prezent, fructul nashi este cultivat şi la noi, şi poate fi găsit în anumite lanţuri de supermarketuri.

Bogat în fibre

Un fruct mare conţine 9,9 g de fibre, ceea ce reprezintă 40% din necesaru zilnic.

Fibrele previn constipaţia, favorizează digestia şi îmbunătăţesc starea generală de sănătate, prin scăderea colesterolului şi reglarea glicemiei.

Nashi – bogat in fibre, vitamine si minerale

Bogat în minerale

O pară japoneză mare conţine 333 mg. de potasiu, ceea ce reprezintă 8% din necesarul zilnic.

Potasiul controlează contracţia musculară, reglează bătăile inimii, protejează sănătatea sistemului cardiovascular şi nervos şi ajută la refacerea rezervelor de glicogen după efort fizic. Fructul mai conţine cantităţi mici de calciu şi magneziu.

Bogat în vitamine

Un fruct nashi mare conţine 10,4 mg. de vitamina C, ceea ce reprezintă 14% din necesarul zilnic.

Vitamina C are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi ajută la creşterea producţiei de colagen, proteină esenţială a corpului omenesc, care contribuie la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor.

Totodată, un fruct nashi conţine 14% din necesarul zilnic de vitamina K, unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui. În fruct se mai găsesc, în cantităţi mici, niacină, folați şi vitamina E.

Pulpa este crocanta, parfumata, cu gust dulce-acrisor

Cum poate fi consumat fructul nashi

  • Crud

în salate – combinat cu fructe mai aromate, cum ar fi: fructe de pădure, pepene galben şi ananas;

sărat – în combinaţie cu morcov, ţelină, andive, asezonat cu iaurt şi aromatizat cu curry;

dulce – scobit şi umplut cu un amestec din nuci tocate şi miere.

  • Fiert

pe foc: compot de nashi cu ghimbir proaspăt;

în cuptor: sote de nashi în unt  (5 minute) şi flambat în rom, ideal pentru friptură, carne de pasăre sau peşte;

pe grătar: feliat, acoperit cu o cremă de migdale (gratinat câteva minute).

  • Suc

suc proaspăt – se poate folosi la tratarea urolitiazei, având de asemenea proprietăţi antipiretice şi antitusive, proprietăţi antidiareice;

sucul obţinut din aceste fructe este capabil să scadă cu până la 21% intensitatea senzaţiilor neplăcute cauzate de consumul excesiv de alcool –  pentru a reduce efectele mahmurelii, se consumă 220 ml. suc sau se mănâncă un fruct întreg înainte de a se consuma alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *