Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Fructele de Porumbar: Leac Împotriva Intoxicaţiilor Alimentare, Alergiilor şi Durerilor de Stomac

Încă din vechime, fructele de porumbar (Prunus spinosa), cunoscute şi sub denumirea de porumbe, au fost folosite în preparatele pentru tratarea anumitor afecţiuni, datorită depozitului de vitamine, necesar şi pentru călirea organismului în faţa iernii.

Fructele care se coc în perioada septembrie-noiembrie (însă care mai pot fi găsite şi în această perioadă a anului) conţin importante cantităţi de vitamina C, săruri de calciu şi magneziu, având un efect tonifiant. Au acţiune astringentă şi diuretică, un efect antidiareic şi antidizenteric , fiind recomandate în dureri de stomac, diaree, dizenterie, afecţiuni renale, dischinezii biliare, gută, tuse convulsivă, stimularea digestiei.

Din fructele de porumbar se poate prepara şi un sirop medicinal, recomandat în combaterea diareei, colitei, intoxicaţiilor alimentare şi alergiilor.

Sirop din fructe de porumbar

Peste fructele de porumbar trecute prin maşina de tocat carne se toarnă apă fiartă şi răcită: la 10 gr. fructe se adaugă 100 ml. apă. După ce preparatul a fost amestecat foarte bine, se acoperă şi se lasă la hidratat vreme de o oră şi jumătate. Fructele de porumbar astfel preparate se  pun într-un tifon împăturit în 5 straturi şi se storc foarte bine. În continuare, se amestecă în proporţie de 1:1 cu miere, păstrându-se în recipient de sticlă, în loc răcoros.

Diaree, colită, intoxicaţii alimentare

Se diluează o lingură de sirop în 50 ml. apă şi se administrează de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Indicat în perioada chimioterapiei

Siropul din fructe de porumbar este recomandat în perioada chimioterapiei împotriva cancerului.

Se amestecă în părţi egale cu infuzie de sunătoare  (o lingură plantă la 200 ml. apă clocotită) şi suc de scoruşe. Se iau 5-6 linguri de preparat, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 3-4 săptămâni.

prunus-spinosa
Fructele de Porumbar, Bogate in Vitamine

Alergii

Siropul din fructe de porumbar poate trata alergiile, atunci când se foloseşte următoarea schemă:

• Ȋn primele 3 zile de tratament se ia câte o lingură de sirop diluat într-un pahar de apă fiartă şi răcită. Această doză se împarte în 3 şi se administrează de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

• În următoarele 3 zile, doza se va mări, ajungându-se la 2 linguri de sirop, diluate în aceeaşi cantitate de apă (1 pahar).

Tratamentul se urmează timp de 6 zile, iar după o pauză de 10 zile se poate relua.

Decoct din fructe

Decoctul din fructe de porumbar este recomandat împotriva viermilor intestinali.

Peste 2 linguri de fructe de porumbar bine zdrobite se adaugă 2 căni de apă clocotită. Se pune totul la fiert timp de 10 minute, după care se strecoară. Se administrează câte 100 ml. de preparat, de 3 ori pezi, înaintea meselor principale, timp de 10 zile, urmate de o pauză de alte 10 zile, după care care se poate relua.

Decoct din fructe uscate

Şi fructele uscate de porumbar sunt utilizate la prepararea rețetelor naturiste, fiind indicate în diaree, dizenterie, pentru calmarea durerilor de stomac, pentru stimularea digestiei, în dischinezii biliare.

La o cană cu apă se adaugă o linguriţă de fructe uscate, se lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, după care se strecoară.

Se consumă 2-3 căni pe zi.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *