Rețete naturiste

‘’FRIPTURĂ de NUCI’’ – bogată în proteine vegetale

Nucile sunt excelente alimente nutritive, consumul lor constant fiind asociat cu diminuarea valorilor colesterolului ‘’rău’’, scăderea în greutate, reducerea riscului apariției de cancer și boli cardiovasculare.

Miezul de nucă este unul din cele mai consistente și sănătoase alimente. Este un înlocuitor perfect al cărnii, deoarece are un conținut de grăsimi și proteine superior.

‘’Friptura de nuci’’ (nut roast) este un preparat britanic care înlocuiește cu succes carnea, plin de nuci, fructe, condimente și legume.

 ‘’Friptură de nuci’’

Ingrediente

  • ulei de măsline, pentru gătit
  • 600 g nuci amestecate (nuci, caju, alune de pădure, nuci braziliene)
  • 4 tulpini praz
  • 1 lingură cu frunze de cimbru proaspăt
  • 250 g ciuperci champignon
  • 5 frunze de salvie, tocate fin
  • 60 g pesmet
  • 100 g brânză Cheddar
  • 3 ouă
  • 150 g merișoare uscate
  • sare și piper
  • nucșoară rasă (opțional)

Cum se procedează

– Se preȋncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius.

– Se pun câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu, apoi se adaugă prazul și se lasă până se înmoaie. Se adaugă apoi ciupercile tăiate marunt și salvia, se mai lasă pe foc timp de 2-3 minute, apoi se lasă la răcit.

– Separat, în altă tigaie uscată, se rumenesc ușor nucile tocate, fără ulei, apoi se lasă să se răcească.

– Se adaugă nucile peste prazul preparat anterior și se amestecă bine. Se presară sare și piper, adaugându-se, în continuare, brânza, pesmetul, nucșoara rasă (opțional) și merișoarele. Se amestecă și se adaugă ouăle bătute.

– Se toarnă compoziția într-o tavă de copt (tavă de chec) tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptor timp de 25-30 de minute, până când se rumenește deasupra.

– Când ‘’friptura de nuci’’ este gata, se scoate din cuptor și se lasă ‘’să se odihnească’’ pentru 10 minute. La final, se scoate din tavă, îndepărtând cu grijă hârtia de copt.

– Se servește caldă sau rece. Se poate servi ca atare, cu piure de cartofi și legume de sezon, cu sos de merișoare.

Bine de știut

Compoziția se poate prepara și cu o zi înainte, caz în care se pastrează la frigider. Dacă ”friptura de nuci” se adaugă direct din frigider în cuptor, se mai pun încă 10 minute la timpul de gătire.

loading...