Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

FLACĂRA PORTOCALIE de la ARAGAZ ne pune VIAȚA în PERICOL

În sezonul rece, mulți recurg la aragaz pentru a avea căldură suplimentară în locuințe.

Furnizorii de gaz metan atrag atenția că folosirea aragazului drept sursă de ȋncălzire poate duce la tragedii.

Specialiștii spun că aragazul folosit pe post de aparat de ȋncălzire a locuinței pe timpul sezonului rece prezintă riscul producerii de accidente și poate duce chiar la moarte.

Se pare că intoxicația cu monoxid de carbon de la aragazul folosit pentru ȋncălzire a devenit o problemă majoră.

Flacăra trebuie să fie albastră

Atenție la flacăra mașinii de gătit. Culoarea flăcării aragazului ne arată dacă arderea este completă sau nu.

Culoarea flăcării depinde de natura produsului care arde și de temperatură.

  • Când arderea este completă

Potrivit specialiștilor, arderea gazului metan, a butanului și propanului dă o flacără albastră dacă arderea este completă.

Prin arderea completă a metanului rezultă bioxid de carbon și apă (vapori).

Din arderea completă a butanului rezultă, de asemenea, bioxid de carbon și (vapori de) apă. Foarte important este și ca încăperea/camera să fie bine aerisită, deoarece prin ardere se consumă oxigen din aer.

Când arzătoarele mașinii de gătit sunt bine reglate și arderea este completă, flacăra este albastră.

  • Când arderea este incompletă

Atunci când arderea este incompletă, sănătatea ne este pusă în pericol, pentru că ia naștere monoxid de carbon, pe langă dioxid de carbon, apă și hidrogen.

Flacăra devine atunci portocalie și se degajă și un fum negru.

De ce nu trebuie să se degaje monoxid de carbon în ȋncăperile noastre

Bioxidul de carbon (dioxidul de carbon) se găseste în mod natural în atmosferă. El nu este periculos pentru om decât dacă se depăşesc anumite limite, asta însemnând că în schimb cantitatea de oxigen este prea mică.

Pe de altă parte, monoxidul de carbon este foarte toxic pentru om, ca de altfel pentru toate mamiferele, deoarece el  formează cu hemoglobina din sânge un compus stabil numit carboxihemoglobină, care ȋmpiedică globulele roșii afectate să mai poată transporta oxigenul  în organism.

Așa se face că o persoană care s-a intoxicat cu monoxid de carbon nu își revine când iese la aer, pentru că sângele său a fost deteriorat.

  • Monoxidul de carbon nu are miros și are densitatea apropiată de a aerului. Acesta poate fi detectat prin amplasarea unui detector de monoxid de carbon, dispozitiv care va emite un semnal sonor și unul vizual pentru a-i preveni pe locatari că în locuință s-a acumulat oxid de carbon.

În lipsa acestui dispozitiv, trebuie să fim atenți la aspectul flăcării de la mașina de gătit și să aerisim bine ȋncăperile cu flacără deschisă, care nu trebuie să rămână nesupravegheată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *