Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

‘’Explozibili’’ de sănătate în paharul cu SUC DE SPARANGHEL

Sucul de sparanghel (Asparagus officinalis) abundă în vitamine, are proprietăţi remineralizante şi stimulative, iar consumat cu regularitate, protejează sistemul cardiovascular, reducând riscul apariţiei bolilor de inimă.

Sparanghelul, sau planta care vindecă 100 de boli, conţine în proporţie de peste 93% apă, are un conţinut caloric mic, o cantitate generoasă de fibre dietetice, fier, zinc, cupru şi calciu.

Sursă excelentă de vitamine

Sparanghelul se numără printre cele mai bune surse naturale de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, şi B6, în cantităţi relativ mari.

Doar câteva bucăţi de sparanghel crud conţin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic, fiind totodată o legumă cu raţia ideală de calciu şi magneziu de 2:1.

Lipsit de grăsimi, sparanghelul conţine folați, proteine, însă şi o cantitate bună de fibre dietetice şi acizi graşi Omega 3, cu beneficii importante pentru sănătate.

Pe de altă parte, nu trebuie omisă aspargina, o substanţă prezentă în compoziţia sparanghelului, care stimulează producţia de celule noi şi sănătoase în organism.

Întrucât sucurile sunt mai uşor procesate de organism, absorbţia nutrienţilor fiind favorizată, următoarea reţetă pe bază de sparanghel reprezintă o modalitate ideală pentru a beneficia de toate beneficiile legumei:

Suc de sparanghel

Ingrediente

4 tulpini proaspete de sparanghel verde

2 tulpini de ţelină

2 morcovi

Mod de preparare şi administrare

Legumele se spală foarte bine şi se trec prin storcător. Sucul astfel obţinut se bea imediat, în cure de 3 săptămâni, urmate de o pauză de o săptămână.

Ideal în curele de slăbire

Sparanghelul abundă în vitaminele K, C, A, B, E, folați şi proteine, fiind o adevărată sursă naturală de energie.

Sucul mai conţine o cantitate foarte bună de fibre dietetice, fier, zinc, cupru şi calciu, fiind foarte slab în sodiu.  Sparanghelul are un conţinut caloric mic, de doar 17 calorii/100 gr., ceea ce îl recomandă cu succes în curele de slăbire.

Mai mult decât atât, sparanghelul conţine crom, un oligoelement care inhibă senzaţia de foame.

Protejează inima

Împreună cu vitaminele B6 şi B12, acidul folic sau folatul din compoziţia sparanghelului joacă un rol esenţial pentru transformarea homocisteinei în cisteină. Mai exact, acidul folic reglează homocisteina acizilor, care, la niveluri ridicate, poate reprezenta un puternic factor de risc în dezvoltarea bolilor de inimă.

O porţie de sparanghel suplineşte până la 66% din doza zilnică recomandată, ceea ce ajută la prevenirea atacului de cord.

Elimină stresul

Bogat în vitamina B, sparanghelul îmbunătăţeşte puterea de concentrare şi capacitatea de gândire.

Mai mult, sucul de sparanghel, consumat regulat, ajută la întărirea sistemului nervos, fiind un remediu natural foarte eficient împotriva stresului.

suc de sparanghel
Sparanghelul are rata ideala de calciu si magneziu

Detoxifică şi combate depresia

Bogăţia de minerale, combinată cu asparagina (aminoacid din sparanghel) conferă sparanghelului proprietăţi diuretice, ceea ce ajută foarte mult în tulburările renale, în detoxifierea organismului şi în combaterea depresiei.

Cu toate acesrea, este indicat ca persoanele cu problem grave ale rinichilor să evite acest superaliment.

Alină artrita şi reumatismul

Proprietăţile antiinflamatoare ale sparanghelului ameliorează hiperaciditatea, ulcerele gastrice şi colitele.

Încă din trecut, leguma cu proprietăţi vindecătoare  a fost folosită pentru  tratarea afecţiunilor care provocau inflamaţii, precum artrita sau reumatismul.

Previne osteoporoza şi osteroartrita

Fiind bogat în vitamina K, sparanghelul consumat crud ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, fapt care contribuie la prevenirea osteoporozei şi osteoartritei.

De asemenea, vitamina K este foarte importantă pentru sinteza osteocalcinului, o proteină structurală din oase, care preia şi depune calciul acolo unde este nevoie.

Favorizează digestia

Consumul regulat de suc de sparanghel vindecă constipaţia şi colicile, favorizând digestia.

Inulina, o substanţă importantă din compoziţia legumei, este foarte benefică pentru dezvoltarea bacteriilor prietenoase în organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.

Contraindicaţii

Datorită conţinutului său bogat în purine, sparanghelul este contraindicat celor cu afecţiuni ale căilor urinare (cistită, prostatită, blenoragie), în reumatism articular acut.

Nu este indicat persoanelor cu probleme renale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *