Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Diferenţele Cruciale Dintre Vitamina B9 (Substanţă Naturală) şi Acidul Folic (Substanţă de Sinteză)

Vitamina B9 este esenţială în funcţionarea şi dezvoltarea organismului, datorită rolului său important în creşterea şi regenerarea celulelor.

Deşi în foarte multe lucrări găsim informaţia conform căreia vitamina B9 şi acidul folic sunt două denumiri pentru aceeaşi substanţă, în realitate există diferenţe extrem de importante:

Este bine de ştiut şi reţinut că acidul folic este o substanţă de sinteză, care nu există în natură, acesta fiind produs în anii ’40, perioadă în care a început să fie introdus în medicamente şi alimente.

Pe de altă parte, vitamina B9 este denumirea generică pentru compuşii naturali ai acidului folic, numiţi folaţi (lat. Folium-frunză), care sunt întâlniţi în frunzele plantelor verzi (spanacul este cel mai bogat), fiind, prin urmare, o substanţă naturală.

Acidul folic accelerează creşterea tumorilor

La sfârşitul secolului XX, specialiştii americani  au obligat prin lege fabricanţii de pâine şi făină să introducă acidul folic în produsele lor, pentru a combate anomaliile copiilor observate la naştere, fapt care s-a şi întâmplat.

Pe lângă acestea, specialiştii au presupus că acidul folic previne şi câteva forme de cancer, însă această afirmaţie a fost contrazisă de un studiu realizat în America pe 1.000 de pacienţi cu cancer de colon. Spre deosebire de vitamina B9 naturală, acidul folic este asimilat integral în organism, fiind depozitat în ficat, fiind apoi eliberat în exces şi formând compuşi ce accelerează intens creşterea tumorilor.

Alte studii indică faptul că 70-80% din populaţia ţărilor unde se comercializează şi se consumă pâine fortifiată cu acid folic are în sânge acid folic ne-metabolizat, ceea ce duce la creşterea riscului de cancer, de afecţiuni nervoase sau degenerative, deficiențe imunitare.

Ca o concluzie, acidul folic poate fi considerat deopotrivă înger şi demon, reducând cazurile de malformaţii la copii, însă crescând rata cancerelor şi a bolilor nervoase.

Principala diferenţă dintre vitamina B9 naturală (folati) şi acidul folic este că versiunile naturale sunt eliminate fără probleme de către organism, atunci când sunt în exces, în timp ce substanţa de sinteză se asimilează integral.

Pentru o mai bună înţelegere, vom spune că vitamina B9 favorizează vindecarea cancerului de intestine, sân sau prostată, în timp ce acidul folic îi accelerează evoluţia.

Astfel, vitamina B9 naturală are funcţii extrem de importante:

Fertilitate la femei

Vitamina B9 intervine în toate fazele proceselor de procreere, ȋncepând de la maturizarea ovulului, până  la fecundare şi formarea placentei.

Părerea experţilor este că femeile care suferă de infertilitate fără cauze aparente, ar trebui să urmezez o cură cu vitamina B9, pe o perioadă de 3 săptămâni.

Fertilitate la bărbaţi

Alături de zinc şi seleniu natural, vitamina B9 ajută în procesul formării spermatozoizilor.

drojdie de bere
Drojdia de Bere, Sursa Bogata de Vitamina B9

Sarcină

Vitamina B9 naturală (extrasă, de regulă, din drojdia de bere, cu restul complexului B) fereşte foetusul de anomalii ale creierului, oaselor, inimii sau splinei. Totodată, folații previn avortul prematur şi tulburările cardivasculare la femeile gravide.

Este indicat ca o astfel de cură să se înceapă cu 3 luni înainte de procreere şi să dureze până la naştere.

Tratează hipertensiunea şi previne infarctul

Curele cu vitamina B9 previn puseele de hipertensiune şi depunerile de colesterol pe arterele care aprovizionează inima cu sânge, fiind indicate în hipertensiune, boală coronariană sau sechele ale accidentului vascular cerebral.

Are efect anticancerigen natural

Spre deosebire de acidul folic, vitamina B9 naturală are un efect anticancerigen natural, fiind eficientă împotriva cancerului de colon şi de rect, contra cancerelor cu determinare hormonală (la sân, ovare, prostată), contra cancerului cerebral (neuroblastomul, îndeosebi), contra cancerului pulmonar.

Previne şi combate depresia

Depresia, sindroamele, depresiv anxioase se pot datora lipsei de vitamina B9, conjugate cu lipsa vitaminelor B1 şi B2.

Persoanele care au suferit sau încă au episoade de stări depresive sau de anxietate, cele care se află în permanenţă într-un stres puternic sau se confruntă cu oboseala cronică, sunt sfătuite să apeleze la o cură cu acest complex vitaminic.

Regenerează ţesuturile îmbătrânite

Vitamina B9 ajută la regenerarea ţesuturilor îmbătrânite sau distruse, fiind un remediu excepţional în tratamentele de întinerire.

Surse naturale de vitamina B9

Principalele surse de vitamina B9 sunt:

→ Frunzele verzi comestibile: spanac, urzici, salată verde, ştevie

→ Legumele: în special broccoli, varza de Bruxelles, sparanghelul

→ Ouăle de găină, îndeosebi gălbenuşul

→ Leguminoasele: linte, fasole, năut

→ Fructele, în special cele exotice: banane,portocale, avocado, mango

→ Drojdia de bere, campioană absolută în acest domeniu

Precauţii

Vitamina B9 100% naturală nu poate exista (comercializa) în stare pură, ci doar sub formă de extract de drojdie de bere standardizat. Prin urmare, cei care iau complexe vitaminice B sau vitamina B9 sub formă de pastille, vor citi cu atenţie compoziţia produselor, întrucât este frecventă prezetarea vitaminelor de sinteză drept naturale.

Totodată, pentru  că vitaminele din complexul B lucrează în grup, ele trebuie administrate împreună. Spre exemplu, pentru a fi eficientă, vitamina B9 trebuie susţinută de vitaminele B1, B2 şi B12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *