Alimentație

De ce este LAPTELE de IAPĂ un elixir pentru sănătate

Laptele de iapă este net superior celorlate tipuri de lapte (vacă, oaie, capră, bivoliţă, etc.), el asemănându-se în cea mai mare măsură cu laptele uman matern.

Utilizat de mii de ani, cu precădere de popoarele asiatice, care îl considerau drept un elixir, laptele de iapă este, în prezent, alimentul-minune foarte apreciat în Europa Occidentală şi în Peninsula Scandinavă.

Iepele de lapte cresc pe terenuri nepoluate şi se află permament sub supravegherea unui veterinar.

Compoziţie

Laptele de iapă se remarcă prin conţinutul ridicat de imunoglobuline, lactoferină, aminoacizi esenţiali, acizi graşi polinesaturați, vitamine, minerale şi printr-un conţinut redus de grăsimi şi de cazeină.

Conţine Ca, K, B1, B6, B12 în concentraţii mai mari faţă de laptele altor mamifere. Conţine şi acid arahidonic din care derivă prostaglandinele cu rol important în funcţionarea normală a muşchilor.

Cum se consumă laptele de iapă

Laptele de iapă se comercializează congelat şi se dezgheaţă în momentul când urmează a fi băut.

Decongelarea se face într-o baie de apă, la temperatura corpului. Ca regulă generală, laptele se încălzeşte la maximum 40 de grade Celsius. Altfel, acesta îşi diminuează  calităţile.

Nu se consumă mai mult de un sfert de litru de lapte de iapă pe zi, deoarece o cantitate mai mare poate irita stomacul sau intestinul.

Există posibilitatea ca în primele zile de cură să apară un mic deranjament stomacal, însă care se atenuează şi dispare curând.

Laptele de iapa se aseamana cu laptele uman matern

Beneficii, recomandări

Laptele de iapă este un aliment foarte sănătos, ce poate preveni şi reduce multe probleme ale aparatului digestiv şi a sistemului imunitar.

Este foarte bun şi pentru copii, creşte rezistenţa corpului, oferă vitalitate şi energie.

Graţie compoziţiei sale unice, oferă sprijin deosebit în timpul perioadei de recuperare. Poate fi consumat şi profilactic, pentru a fi sănătoşi şi în formă.

Laptele de iapă este recomandat pentru:

  • întărirea imunităţii organismului;
  • sportivi, ca energizant;
  • oboseală şi stres;
  • recuperare mai rapidă după o operaţie;
  • articulaţii mai rigide şi disconfort în diferite perioade ale anului;
  • persoanele ce au probleme cu colesterolul;
  • constipaţie, dureri abdominale;
  • erupţii cutanate ale pielii, psoriazis;
  • intoleranţă – alergie la laptele de vacă, soare, polen;
  • dificultăţi cu digestia, balonare, eructaţii;
  • probleme cu metabolismul (detoxifiant);
  • refacerea rapidă a pielii şi reglarea funcţională.