Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum Tratăm Angina Pectorală sau ‘’Gheara în Piept’’

Angina pectorală este o afecţiune cardiacă provocată de lipsa acută de oxigen la nivelul muşchiului inimii, caracterizată prin crize de durere pectorală (în spatele sternului).

Angina este modalitatea prin care inima avertizează că nu are suficient oxigen pentru ceea ce i se cere să facă.

Cauzele anginei pectorale

Principala cauză este ateroscleroza coronariană, care presupune formarea unor plăci de grăsime în interiorul arterelor care hrănesc inima. Aceasta produce îngustări sau chiar blocări ale fluxului sangvin la nivelul coronarelor, ceea ce duce la suferinţa zonei de miocard hrănit de respectivul vas.

Mult mai rar, angina poate apărea  şi în cadrul altor boli, precum anemie, boli valvulare aortice, funcţionarea exagerată a glandei tiroide sau tulburări de ritm cardiac.

Angina
Angina Pectorala

Manifestare clinică

De regulă, durerea pectorală este resimţită diferit, în funcție de fiecare pacient în parte. Se produce fie în centrul regiunii toracice, fie iradiază în zona gâtului, a braţului sau a umărului stâng.

Are un caracter constrictor la nivel pectoral, majoritatea descriind-o ca o ‘’gheară în piept’’.

De obicei, durează 1 – 3 minute, în cazuri rare 10 – 15 minute, frecvenţa crizelor fiind variabilă. Criza este însoţită uneori de palpitaţii, lipsă de aer, transpiraţii, paloare sau lipotimie.

Recomandări în timpul crizelor de angină pectorală

Odată instalate crizele de angină pectorală, trebuie întreruptă orice activitate fizică şi adoptată o postură relaxată, chiar şi în cazurile în care simptomele nu sunt foarte supărătoare.

Se va respira calm şi profund, păstrând ritmul natural al respiraţiei, fără a forţa, pentru a calma anxietatea şi pentru a domoli durerea. Se va sta jos sau se va adopta o poziţie de culcat, cu pieptul şi capul puţin mai ridicate decât restul corpului.

Pe lângă examinarea riscurilor de infarct, pe termen lung se va evita fumatul, alimentaţia nepotrivită, sedentarismul (implică procese aterosclerotice) şi administrarea de estrogeni (încurajează apariţia cheagurilor de sânge).

Cura cu suc de lămâie

Bogate în vitamina C, lămâile au un efet depurativ, neutralizant al acidităţii sângelui, tonifiant al peretelui capilar. Flavonoidele din lămâi acţionează ca antioxidanţi puternici, iar terpena (substanţă) ţine sub control producerea colesterolului, declanşând o reacţie în lanţ, cu rol de blocare a acţiunii unor cancerigeni.

♣ În prima zi se consumă sucul proaspăt de la o lămâie, crescând doza zilnic cu o lămâie, până se ajunge la 7 lămâi pe zi. Începând din a 8-a zi, doza scade cu câte o lămâie pe zi, până când se ajunge la o lămâie zilnic. Sucul de lămâie se va bea cu paiul.

Aşadar, cura cu suc de lămâie durează 14 zile, iar după o pauză de 2 săptămâni, se poate repeta. Pacienţii subponderali vor consuma doar sucul de la 1 – 2 lămâi pe zi.

Cura cu drojdie de bere

Fulgii de drojdie proaspătă reglează nivelul colesterolului, readucând la valori normale tensiunea arterială şi favorizând activitatea miocardului.

♣ Se administrează câte 2 – 3 linguriţe de fulgi de drojdie proaspătă, pe zi, ca adaos în salate, timp de 15 – 20 de zile, în fiecare lună.

usturoi cu miere
Usturoiul cu Miere, Indicat in Angina Pectorala

Usturoi şi miere de albine

Usturoiul s-a dovedit util pentru pacienţii care suferă de hipertensiune arterială şi boli de inimă. Este, însă, contraindicat, în gastrită şi ulcer gastro – duodenal.

♣ Se amestecă 250 gr. usturoi pisat cu 350 gr. miere de albine. Se lasă la întuneric vreme de 7 zile şi se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de o lună, cu pauză de o săptămână între cure.

Infuzie din coada – şoricelului

Peste o linguriţă cu vârf de plantă se adaugă 250 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 1 – 2 minute, se strecoară şi se beau 3 căni pe zi, într-o cură de 14 zile.

Capsule de Ginko – biloba

Flavonoidele din frunzele plantei împiedică oxidarea colesterolului şi a trigliceridelor pe pereţii arteriali, prevenind ateroamele. Totodată, au proprietăţi vasodilatatoare şi antihipertensive importante în reducerea riscului de infarct.

♣ Se administrează 40 – 60 mg (1 capsulă) de extract de Gingko-biloba, de 3 ori pe zi, în cure de 90 de zile.

Tinctură de arnică

Tinctura de arnică atenuează durerea bolnavilor de angină pectorală.

♣ Se aplică masaj zilnic cu tinctură de arnică, timp de 10 minute, pe zona cordului, în cure de 20 de zile.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *