Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum și ce să MÂNCĂM ca să fim SĂNĂTOȘI

Alimentația joacă un rol esențial în starea noastră de sănătate.

Alimentele se împart în general în zece grupe:

  • Lapte și produse lactate
  • Ouă
  • Carne și produse derivate
  • Grăsimi
  • Pâine și produse făinoase
  • Legume
  • Fructe
  • Produse zaharoase
  • Băuturi neacoolice
  • Condimente.

Trebuie să consumăm câte puțin din toate aceste grupe, dar trebuie să păstrăm o anumită proporție între:

Proteine: carnea și derivatele ei, laptele, brânzeturile, ouăle, pâinea, pastele făinoase, legumele uscate (fasole, mazăre, etc.) și nuci

Lipide: unt, margarină, slănină, untură, smântână, uleiuri vegetale, brânză grasă, lapte integral, nuci, alune, arahide

Glucide: zahăr, produse zaharoase, pâine și produse de panificație, leguminoase uscate, legume și fructe.

Alimentele trebuie să conțină și săruri minerale și vitamine, care, de altfel, se regăsesc în cele zece grupe de alimente la care ne-am referit.

Numărul de calorii necesare

În funcție de consumul de energie, s-a stabilit numărul de calorii necesare, astfel:

  • 800-900 calorii, pentru o viață sedentară;
  • 900-1400 calorii, pentru o activitate ușoară;
  • 1400-1800 calorii, pentru o activitate moderată;
  • 1800-4500 calorii, pentru o activitate grea.

La toate acestea, adăugăm că, pentru a ne asigura o alimentație rațională:

– consumul de carne să nu depășească 2 mese pe săptămână (și nu mai mult de 70 g carne într-o porție), și să alterneze cu consumul de fructe și legume, care să fie majoritar;

– să consumăm doar 3-6 ouă pe săptămână (în raport cu vârsta);

– să evităm consumul de măruntaie (creier, rinichi, etc.);

– să evităm consumul de untură;

– să evităm sau să consumăm cât mai puțin băuturile tari (circa 30-50 ml.); este de preferat un vin natural, nu mai mult de 1-2 pahare;

– să evităm carnea friptă în grăsime, la tigaie, ouă jumări sau omlete cu slănină sau șuncă;

– să evităm consumul de untură;

– să scoatem din meniu sosurile și rântaşurile;

– pe cât posibil, să înlocuim zahărul cu mierea;

– să evităm consumul de conserve (carne, peşte); ȋn  cazul conservelor cu peşte, se optează pentru cele fără ulei – ȋn caz contrar, se stoarce suc de lămâie  ;

– să ne odihnim 15-30 de minute înainte de masă, dacă am făcut un efort intelectual fizic foarte mare.

Acestea sunt recomandările destinate oamenilor sănătoși, celor care vor își mențină sănătatea.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *