Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum Scăpam de Migrenă – Cauze, Simptome si Remedii Naturiste

Migrena, una dintre cele mai frecvențe tulburări neurologice, afectează peste 8% din populație și se caracterizează prin crize cu dureri intense, de regulă, de o singură parte a capului, care pot dura între 4 și 72 de ore.

Ce este migrena?

O cefalee vasculară intensă, pulsatilă, care își face simțită prezența periodic, de cele mai multe ori, pe o singură parte a capului. Poate fi însoțită de simptome precum greață, vărsături sau fotofobie. Apare mai frecvent la femei decât la bărbați, la intelectuali și la populația din mediul urban.

Care sunt factorii declanșatori?

Migrena, considerată boală neurovaculară, rezultă din modificarea nervilor, îndeosebi a trigemenilor și a vaselor sanguine din creier (artere cerebrale).

În funcție de fiecare persoană în parte, factorii declanșatori sunt diferiți, însă, în majoritatea cazurilor, sunt favorizați de: ffort fizic prelungit, supraîncărcare psihică, efort mental exagerat, stresuri emoționale puternice, expunerea la frig, vânt, soare, călătorii sau înălțime.

Alți factori care pot declanșa apariția migrenei sunt alimentele cu aditivi, variațiile hormonale, luminozitatea excesivă, lipsa cafeinei sau mirosurile particulare.

migrena
Migrena – Tulburarea Neurologica

Cum pot fi evitate crizele?

Un prim pas care trebuie corectat este alimentația dezechilibrată. Conform experților, carențele nutritive naturale au tendința de a crea o depresiune energetică care duce la afectarea sistemului neurovegetativ al pacientului.

Prin urmare, pentru tonificarea sistemului nervos, medicii recomandă consumul de:

♣ 50 gr. pe zi de țelină rasă

♣ 100 gr. pe zi de morcov

♣ 100-200 gr. pe zi de grâu măcinat integral

♣ 100 ml. pe zi lapte de capră

♣ 20 gr. pe zi de polen

În același timp, se vor evita alimentele bogate în tirosina, precum cărnurile afumate, sărate, uscate, brânzeturile fermentate, fructe oleaginoase, vinul roșu și ciocolata consumată excesiv.

Cum scăpăm de migrene în mod natural?

1. Băi de picioare în apă caldă

O variantă rapidă și la îndemâna oricui, care ușurează orice durere de cap. Explicația? Apa caldă atrage sângele în picioare, diminuând, astfel, presiunea din vasele sanguine aflate în creier. În cazul în care migrena este mai intensă, se adaugă în apă puțin muștar.

2. Băi în apă rece

Frigul comprimă vasele de sânge dilatate, combătând, astfel, migrenele insuportabile.

Se scufundă mâinile în apă foarte rece (cuburi de gheață) și se țin cât mai mult, în tot acest timp, deschizând și închizând palmele.

3. Comprese calde sau reci pe frunte

Compresele calde pe frunte sau ceafă ameliorează durerile provocate de cefalee, căldura destinzând mușchii.

Pe de altă parte, după o baie caldă de picioare, sunt indicate compresele reci pe frunte, cu un tifon împăturit, în care au fost adăugate cuburi de gheață pisate. În acest mod, nervii sensibili din creier se vor comprima datorită frigului, care strânge vasele sanguine.

Ce spune fitoterapia

  •  Ghimbir proaspăt

♣ La primele semne ale migrenei, se ia o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras, sau se mestecă 1 cm. de rădăcină de ghimbir. Efectul constă în blocarea prostaglandinelor (hormonii implicați în inflamație) și implicit, la prevenirea migrenei.

♣ Se pune o jumătate de ghimbir ras într-un pahar de apă, se amestecă și se bea.

♣ Peste o linguriță de ghimbir ras, se adaugă o cană de apă clocotită, se lasă la răcit și se bea.

ghimbir ras
Ghimbir Proaspat Ras
  • Infuzie de rozmarin

Fitoterapia recomandă rozmarinul pentru blocarea amplificării durerii de cap.

Peste o linguriță de rozmarin uscat se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se bea.

  • Ceaiul negru

Este unul dintre dușmanii de temut al migrenelor, iar dacă își unește puterile cu câteva cuișoare aromate, oferă rezultate pozitive garantate.

Cofeina din ceaiul negru și proprietățile antiinflamatoare ale cuișoarelor diminuează durerile de cap.

  • Ulei de levănțică

Pe lângă mirosul îmbietor, uleiul de levănțică reprezintă un remediu eficient pentru îndepărtarea migrenelor.

Ca tratament prin inhalare, sunt recomandate 4 picături la fiecare 3 cești cu apă clocotită.

  • Amestec de plante medicinale

Aceste plante medicinale prezintă efect vasodilatator cerebral și o actiune specifică antimigrenoas : mușețel, păducel, tei, rozmarin, busuioc, rostopască, ciuboțica-cucului, măceșe, bujor, angelica.

Se amestecă câte 5 plante în cantități egale (măcinate fin, câte 100 gr. din fiecare) și se administrează câte o linguriță (5 gr.) din fiecare amestec din cele 5 plante, de 4 ori pe zi. După ce au fost ținute sub limbă timp de 15 minute, se înghit cu apă și se trece la următorul amestec.

Cum mai pot fi evitate migrenele

1. Riboflavină sau vitamina B2

Riboflavina sau vitamina B2 sunt două remedii recomandate pentru reducerea frecvenței migrenelor. Doza recomandată este de 40 mg. în fiecare zi.

2. Ulei de in

Bogat în acizi grași esențiali, uleiul de in ajută la limitarea producției de prostaglandină.

În fiecare zi, se vor lua 1 sau 2 linguri de supă cu ulei de semințe de in sau adăugate în salate.

3. Magneziu și calciu

Ca acțiune preventivă, se vor administra 200 mg. de magneziu pe zi. La 3 ore distanță, se poate lua și calciu, în doză de 500 mg. pe zi.

4. Cât mai multă apă

Deshidratarea poate încuraja apariția cefaleelor, astfel că este recomndat consumul frecvent de apă, în timpul crizelor de dureri de cap.

5. Mese la interval regulate

O cauză a migrenelor poate fi și căderea glicemiei, declanșată de lipsa hranei. Se vor respecta, așadar, mesele la interval regulate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *