Imediat după recoltare, unul dintre cei mai important factori care pot influența calitatea plantelor medicinale este uscarea. Odată cu aceasta se produce și stabilizarea produselor vegetale, prin inactivarea enzimelor conținute.
De ce trebuie uscate plantele imediat după recoltare?
La scurt timp după recoltare și sortare, plantele medicinale trebuie uscate. Motivul? Apa din compoziția acestora trezește o serie de reacții fizice și chimice, care, sub influența luminii și a oxigenului din aer, degradează planta, și implicit, cantitatea inițială de principii active, responsabile de efectele terapeutice.
Așadar, uscarea plantelor împiedică mucegăirea sau fermentarea lor, eliminarea apei din produsele vegetale evitând formarea noilor compuși, care ar putea modifica efectele curative.
Mai mult decât atât, uscarea anumitor plante poate produce schimbări ce amplifică efectele terapeutice. Este și cazul semințelor de chimen, care, după 1 an de zile își dublează conținutul în uleiuri esențiale.
Uscarea naturală a plantelor medicinale
Odată cu uscarea naturală, plantele își micșorează greutatea cu până la 85%, precum și volumul. Forma și culoarea inițială se schimbă și ele la soare, la umbră sau la temperatură ambiantă.
În funcție de fiecare plantă în parte, dar și de anotimp, uscarea naturală poate varia. Spre exemplu, frunzelor, florilor și ierburilor nu le trebuie mai mult de 7 zile pentru a se usca. Situația stă, însă, diferită, în cazul rădăcinilor sau scoarțelor, a căror perioadă de uscare poate ajunge până la 30 de zile (20-30).
Sfaturi generale pentru uscarea plantelor medicinale
♣ După recoltarea plantei, acordați atenție părților atacate de insecte, pătate, putrezite sau mucegăite
♣ Pentru a îndepărta corpurile străine (praf, mizerie, insecte), este necesară spălarea rapidă (se evită dizolvarea principiilor active) sub jetul de apă rece; bulbii, rizomii și rădăcinile se vor spăla sub jetul puternic de apă rece
♣ Recomandată este uscarea plantelor pe rame de lemn prevăzute cu tifon, în straturi subțiri; explicaţia stă în posibilitatea aerului de a circula, nemaifiind, astfel, necesară întoarcerea zilnică, pe o parte și pe alta a produselor vegetale.
♣ Uscați plantele într-un loc lipsit de praf, insecte, uscat și bine aerisit
Uscarea se realizează în funcție de tipul plantei medicinale
- Frunzele
Frunzele plantelor medicinale se usucă la temperaturi situate între 40-60 de grade Celsius, în bătaia razelor de soare sau în locuri călduroase, timp de câteva zile. În caz contrar, clorofila va suferi modificări, alterând proprietățile terapeutice ale plantei
- Florile
Pentru a-și păstra culoarea și mirosul, florile plantelor se vor usca la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, direct în soare, acoperite cu o hârtie.
- Scoarța, ramurile și lemnul
Cu o umiditate relativ scăzută, acestea se pot usca lent, la o temperatură de aproximativ 25 de grade Celsius, în decursul a 20-30 de zile.
După uscare, produsul vegetal poate fi utilizat imediat sau după o anumită perioadă. În caz contrar, acesta poate produce efecte secundare neplăcute (exemplu: scoarța de crușin, păstrată 1 an după uscare).
- Mugurii, semințele și fructele
Se usucă la temperaturi cuprinse între 40-100 grade Celsius. Motivul temperaturii ridicate la care acestea sunt supuse este umiditatea crescută sau substanțele uleioase, care pot împiedica uscarea eficientă într-un timp mai lent.
Prin urmare, fructele, semințele și mugurii plantelor se vor usca în cuptor, la flacără foarte mică.
- Plante cu uleiuri volatile
Plantele medicinale cu uleiuri volatile se vor usca la o temperatură de 30-35 grade Celsius și se vor separa de restul plantelor, pentru a nu împrumuta mirosul.
Cum ne dăm seamă că planta s-a uscat corect?
Rămânând întreagă și păstrându-și mirosul caracteristic.
Frunzele și florile uscate se vor încreți și se vor sfărâma între degete cu mici trosnituri, în timp ce fructele uscate, presate cu degetele, vor produce un sunet sec.
Rădăcinile și scoarţele uscate se vor rupe cu zgomot, odată îndoite.