Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum să păstrăm VITAMINELE fructelor şi legumelor

Vitaminele au un rol esenţial în dieta noastră, prezenţa lor în organism prevenind sau vindecând boli.

Din bogăţia de fructe şi de legume care au invadat pieţele ne putem face provizii de vitamine pentru iarnă. Congelate, uscate sau la borcan, ele îşi vor păstra aproape intacte vitaminele şi mineralele.

Congelate

Putem congela vinete coapte, ardei şi morcovi tăiaţi cubuleţe, broccoli, tot felul de fructe, inclusiv verdeţuri, care vor da gust mâncărurilor. Aproape toate legumele şi fructele se pot pune la congelator, cu excepţia celor care conţin foarte multă apă.

Congelate, fructele şi legumele îşi păstrează toate vitaminele, mineralele şi proprietăţile nutritive pe care le au şi în stare proaspătă.

  • Pentru aceasta, ele se spală bine, se curăță de codiţe, frunze, eventual coajă. Se taie în bucăţi mai mari sau mai mici şi se pun în pungi închise ermetic. Când vrem să le folosim şi să le scoatem din congelator, nu trebuie să aşteptăm să se decongeleze la temperatura camerei, deoarece, prin apa care se scurge din ele, îşi pierd şi vitaminele.

Uscate

• Cimbrul, pătrunjelul, leuşteanul, menta, rozmarinul îşi păstrează perfect aroma şi valoarea terapeutică, odată uscate. Se aleg doar frunzele, care se usucă la aer, pe pânze uscate, sau se prind în legături şi se pun la uscat agăţate în locuri aerisite din casă. Plantele se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi din pânză.

• Şi fructele pot fi uscate, însă trebuie ţinut cont de faptul că acestea conţin mai multe calorii decât în starea crudă. Se spală mere, pere, prune, apoi se taie în bucăţi şi se agaţă la uscat în aer liber sau în cuptor. Fructele se păstrează în cutii de plastic, borcane cu capac, pungi de hârtie sau vase de ceramică.

La borcan

• Legumele se pot fierbe puţin în apă cu sare (se adaugă în apă clocotită), după care se toarnă în borcane cu tot cu apa în care au fiert, şi ea plină de vitamine.

• Putem păstra, de asemenea, bobiţele de cătină şi alte fructe ale toamnei bogate în vitamina C, la borcan, cu miere, sau sub formă de sirop (storcem fructele, strecurăm sucul obţinut şi îl amestecăm cu miere).

Cum mai putem păstra vitaminele fructelor şi legumelor

Gătit la aburi: întrucât nu vin în contact cu apa, alimentele îşi păstrează o bună parte din vitamine şi minerale.

Prin fierbere: prin scufundare în apă se pot pierde anumite vitamine solubile în apă, precum cele din complexul B şi vitamina C; însă, când nu avem încotro şi trebuie să fierbem legumele, putem folosi o cantitate mică de apă (spre exemplu, dacă fierbem o ceaşcă de varză în patru ceşti de apă, pierdem circa 90% din cantitatea de vitamina C; inversând proporţiile  – 4 ceşti de varză într-o ceaşcă de apă – păstrăm mai mult de 50% din vitamina C).

Fierte sau coapte în coajă: acolo unde este posibil, putem fierbe sau coace legumele în coajă, pentru a reduce pierderea de vitamine şi minerale (coaja protejează).

Mai puţin ulei: uleiul distruge vitaminele A, E şi D, preznte în cartofi , broccoli, morcov, roşii, spanac sau ardei gras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *