Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum recunoaştem şi prevenim o INTOXICAŢIE ALIMENTARĂ

Aflată într-o creştere alarmantă, intoxicaţia alimentară (toxiinfecţia alimentară) este o afecţiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, viruşi sau paraziţi.

Cel mai mare risc de infectare prin intoxicaţii alimentare se prezintă în cazul femeilor însărcinate, persoanelor vârstnice, copiilor, bolnavilor cronici şi celor cu sistemul imunitar slăbit.

Simptomele toxiinfecţiilor alimentare

Simptomele intoxicatiei alimentare se declanşează la câteva minute sau la câteva zile de la ingerarea alimentelor infectate, cele mai comune fiind greţurile, vărsăturile, durerile de stomac, diareea, acompaniate, în unele cazuri, de febră şi dureri de cap.

Aceste simptome dezagreabile nu pun viaţa în pericol, cu excepţia botulismului, care necesită spitalizare imediată.

Pentru a expulza elementele nocive, organismul se foloseşte de mijloacele naturale de care dispune: voma şi diareea, care trebuie suportate, decât împiedicate. Cu toate acestea, ele pot cauza deshidratarea şi pierderea de săruri minerale esenţiale, astfel că sunt recomandate cantităţi însemnate de apă, supe şi lichide îndulcite, pentru a înlocui sarea şi zahărul pierdute.

Femeile însărcinate, persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cronici şi cei cu sistemul imunitar slăbit trebuie să fie foarte vigilenţi la următoarele alimente:

Carnea de pasăre

Carnea de pasăre este o sursă de salmonella şi de campylobacter, ambele provocând simptome precum greaţă, vomă şi diaree, timp de 2 – 5 zile. Se recomandă următoarele:

Carnea de pasăre se pune la decongelat în frigider, întreaga noapte, pentru a preveni infestarea mesei de bucătărie cu microbi

Pasărea se găteşte suficient de mult, în aşa fel încât carnea să atingă în interior cel puţin 60 de grade Celsius; totodată, fierberea nu se întrerupe cât timp carnea este roz

Când se manipulează carnea crudă, este indicat ca această să nu fie atinsă de nici un alt aliment negătit de pe masa bucătăriei.

Carnea de porc

De cele mai multe ori, carnea de porc adăposteşte salmonella şi trichina – un vierme filiform, care se cuibăreşte în muşchi şi dă trichinoză.

Din această cauză, carnea de porc nu trebuie consumată niciodată ‘’în sânge’’.

Produsele lactate şi legumele proaspete

Atât produsele lactate, cât şi legumele proaspete pot prezenţa un risc de intoxicaţie alimentară. Ele pot conţine listeria monocytogenes, care provoacă listerioză.

intoxicatie alimentara
Intoxicatia alimentara poate fi prevenita

În acest caz, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei, iar la persoanele cu sistemul imunitar slăbit pot provoca meningită. Mai mult decât atât, femeile însărcinate pot suferi un avort sau pot aduce prejudicii viitorului făt.

Prin urmare, se recomandă spălatul cu multă apă al fructelor şi legumelor, şi alegerea produselor lactate pasteurizate.

Fructele de mare

Şi fructele de mare se află pe lista aliemntelor care pot provoca toxiinfecție alimentară. Scoicile, creveţii şi midiile pot declanşa intoxicaţii foarte violente.

Transportate de la distanţă, fructele de mare pot fi adesea infectate cu bacterii patogene, datorită condiţiilor igienice necorespunzătoare.

Ouăle

Deşi şansele sunt foarte mici ca ouăle crude să provoace intoxicaţii alimentare, datorită salmonellei (este distrusă prin fierbere), este recomandat ca acestea să fie consumate fierte cât mai bine.

Femeile însărcinate, copiii şi bolnavi trebuie să evite felurile pe bază de ouă crude, cum sunt maioneza sau spumele.

Precauţii

Pentru a preveni intoxicația alimentară, este indicat ca partea superioară a frigiderului să cuprindă carnea, peştele, mezelurile şi lactatele. În mijloc se pot aşeza fructele, preparatele gătite şi brânza, partea de jos  fiind rezervată legumelor.

Pentru că după o criză de intoxicaţie alimentară, apetitul nu revine totdeauna uşor, este bine ca  după primele semne de ameliorare să se servească o masă uşoară pentru a atenua aciditatea stomacului.

De asemenea, se recomandă consumul unui iaurt, pentru restabilirea florei bacteriene din intestin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *