Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum ne putem trata cu FUMĂRIŢĂ, o plantă cu acţiuni farmaceutice puternice

Fumăriţa (Fumaria officinalis) este o plantă în a cărei compoziţie se regăsesc aproximativ 30 de  alcaloizi – substanţe cu acţiuni farmaceutice puternice.

Frunzele plantei sunt de culoare verde deschis, iar florile au culoare roz-violet, purpurii spre vârf şi albe la bază.

Fumăriţa – compoziţie, acţiune

În scop terapeutic, de la fumăriţă se utilizează  partea aeriană sau vârfurile înflorite.

Planta conţine flavonoide (antiinflamatorii şi benefice pentru circulaţie), acid fumaric, alcaloizi izochinoleinici, fenantrenici, fumarină, bulbocapnină, răşini, principii amare, vitamina K, tanin.

Are acţiune carminativă, spasmolitică, laxativă, depurativă, sedativă, tonică, coleretică, hepatică, tonică şi febrifugă.

Indicaţii terapeutice

Tratamentele pe bază de fumăriţă sunt indicate în:

  • astenie, melancolie, depresie, agitaţie, iritabilitate, insomnie, dischinezii biliare, colici biliare, cefalee, acţiuni hepatice, constipaţie, obezitate, amenoree, hipertensiune, ateroscleroză, febră, afecţiuni renale, oligurie, eczeme, acnee, artrită.

Mod de administrare

  • Sub formă de infuzie: se adaugă 2 linguriţe de flori uscate la 150 ml. de apă clocotită; se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se filtrează;  se beau 2 ceşti pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
  • Sub formă de decoct: 60 g plantă se fierb timp de 4 minute în 1/2 l apă, apoi se lasă să infuzeze 10 minute şi se filtrează; se consumă pe parcursul zilei.
  • Sub formă de tinctură: se pun 30-50 de picături de tinctură de fumăriţă într-un pahar cu apă care se bea înainte de masă.
  • Sub formă de comprese, gargară: stomatită, afte bucale, eczeme (cu infuzie).
  • Aplicaţii externe: în tratamentul afecţiunilor de piele, se folosesc comprese înmuiate în infuzie de flori uscate de fumăriţă, de 2-3 ori pe zi.
Fumarita, folosita ca leac in multe probleme de sanatate

Curele interne cu fumăriţă vor dura 8 – 10 zile consecutive, urmate de 20 de zile de pauză, după care tratamentul mai poate fi reluat o dată sau de două ori, urmând apoi o pauză mai lungă, de minimum 40 de zile.

Ceai pentru slăbit

La 1 litru de apă clocotită se adaugă 50 g plantă. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se filtrează.

Se consumă câte 1 ceaşcă înainte de fiecare masă, neȋndulcită, în cure de 10 zile, cu 10 zile pauză. Ceaiul are efecte calmante, hiptonice, fiind benefic în insomnii.

Precauţii

Administrarea plantei nu se face concomitent cu alte specii care conţin alcaloizi asemănători, precum rostopasca, macul roşu de câmp, macul galben, macul iranian. Înainte de urmarea curelor cu fumăriţă, se recomandă sfatul unui specialist – folosită necorespunzător, planta poate duce la fenomene de intoxicaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *