Alimentație

CROMUL natural, o necesitate în zilele noastre (surse naturale, beneficii)

Cromul este un mineral este de o importanță vitală pentru organismul uman.

Însă puţine persoane au un nivel al cromului din sânge satisfăcător.

Motivul: alimentele super-procesate şi rafinate din zilelele noastre, care sunt foarte sărace în crom aflat în stare naturală.

Deficitul de crom

Cel mai frecvent simptom  al deficienţei de crom este creşterea vulnerabilităţii la diabet, dereglarea apetitului, creşterea colesterolului ‘’rău’’ (LDL) şi a trigliceridelor.

Atunci când deficienţa de crom se cronicizează, apare:

  • oboseala generalizată;
  • creşterea greutăţii corporale;
  • infertilitatea la bărbaţi;
  • celulita;
  • la fumători creşte riscul de boli cardiace şi tumorale.

În cazurile de carenţă gravă de crom, apar:

  • obezitatea;
  • anumite forme de cancer;
  • tulburările de memorie;
  • ateroscleroza;
  • bolile cardiovasculare grave.

Cromul natural, din alimente

Sursă excelentă de crom natural este drojdia de bere, care conţine inclusiv factorul de toleranţă la glucoză (substanţă organică ce are la bază cromul şi care face minuni în diabet). Spre exemplu, 2-3 g de drojdie de bere conţin 400% din cantitatea de crom necesară zilnic organismului.

Broccoli si conopida – doua surse foarte bune de crom natural

Surse foarte bune de crom găsim în crucifere (broccoli, conopidă, varză), grâu integral (inclusiv făină din grâu integral), suc de grapefruit, fulgi de cereale, fasole verde şi caju.

Mai găsim cantităţi semnificative de crom în coaja strugurilor, în algele marine, în ouăle de găină sau în fructele de mare.

Capsulele cu crom natural

Se găsesc în farmacii şi sunt obţinute din varietăţi de drojdie de bere capabile să metabolizeze cantităţi uriaşe de crom.

– Doza de crom natural recomandată adulţilor este de 40 micrograme, administrate zilnic. Cura cu crom natural va fi ţinută timp de 3 luni, timp în care se va administra câte 1 capsulă pe zi, urmată de 15-30 de zile de pauză, după care se poate relua.

– În perioade de stres prelungit, de exces al consumului de alimente supra-rafinate sau în timpul curelor de slăbire, doza va putea fi mărită până la 120 de micrograme pe zi. Curele cu crom nu trebuie să depăşească 6 luni cumulat, iar în niciun caz nu se menţin doze de peste 120 micrograme mai mult de 2-3 săptămâni.

Cromul natural şi copiii

Şi copiii au nevoie de crom natural, în special cei care sunt frecvent hrăniţi cu ciocolată, bomboane, prăjituri, iaurturi cu amidon, iaurturi cu fructe, sucuri dulci sau cereale îndulcite.

Potrivit medicilor de la Universitatea americană Maryland, doza zilnică recomandată de crom natural:

  • între 4-8 ani, este de 15 micrograme/zi;
  • între 9-13 ani este de 25 micrograme pentru băieţi şi 21 micrograme pentru fete;
  • între 14-18 ani este de 35 de micrograme pentru băieţi şi 25 micrograme pentru fete.

Specialiştii recomandă doar cromul natural, din alimente sau din suplimente pe bază de drojdie.

Beneficiile cromului natural

• Reglează pe cale naturală glicemia (diabet tip I şi II)

• Ajută la dezvoltarea masei musculare şi a dentiției copilului, şi este esenţial pentru un metabolism corect al zahărului şi amidonului

• Reglează greutatea corporală, prin scăderea poftei de dulciuri, prevenirea formării excesive a ţesutului gras şi stimularea dezvoltării ţesutului muscular în detrimentul celui adipos

• Scade nivelul colesterolului ‘’rău’’ (LDL) şi al trigliceridelor din sânge, oprind evoluţia bolilor cardiovasculare

• Ajută la prelungirea potenţei şi a tinereţii biologice a bărbaţilor.