Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

CRĂCIUNIŢA, una dintre cele mai frumoase plante de apartament, poate fi şi TOXICĂ

Pentru a ne transforma căminul într-o oază de relaxare, plină de culoare, apelăm adesea la plante.

Există plante care înfloresc iarna şi ne împodobesc locuinţa cu florile lor spectaculoase.

Pe primul loc în topul cu plante care înfloresc iarna este Crăciuniţa (Euphoria pulcherrima), cunoscută şi sub numele de „Nu mă deranja“. I se mai spune aşa pentru că, dacă îi schimbăm locul, nu mai înfloreşte în anul respectiv, sau îi cad bobocii.

Câteva informaţii despre Crăciuniţă

Crăciuniţa este una dintre plantele de apartament cel mai uşor de îngrijit şi, totodată, una dintre cele mai des întâlnite în apartamentele noastre.

Este recunoscută pentru abilitatea sa de a-şi schimba culoarea frunzelor în roşu în preajma Crăciunului. De fapt, ea nu are flori mari, ci frunze care se colorează în preajma Crăciunului. Este vorba de frunzele superioare, care vor deveni roşii în preajma Naşterii Domnului, dând aspectul unor flori.

Florile propriu-zise ale plantei sunt mici, nesemnificative, neavând un aspect deosebit. Este mai degrabă sensibilă la mişcări sau mutări decât la lipsa apei. Poate rezista şi o săptămână fără a fi udată, însă este recomandat să fie ‘’hidratată’’ în fiecare zi cu o cantitate mică de apă.

Dupa atingerea Craciunitei, se spala bine mainile

Cum poate deveni periculoasă Crăciuniţa

În timp ce unele plante de apartament îşi dovedesc în timp şi virtuţile medicinale, altele pot fi adevărate arme îndreptate împotriva noastră, a copiilor sau a animalelor de casă.

Ce trebuie ştiut ȋn cazul Crăciuniței:

♣ Persoanele care ating frunzele plantei şi mai târziu globul ocular, pot suferi iritaţii şi chiar tulburări temporare de vedere.

♣ Persoanele care înghit frunze din această plantă, îndeosebi copiii, se pot confrunta cu diaree şi erupţii cutanate (inflamaţii ale pielii) ce pot varia ca gravitate de la uşoare la grave; greaţă;  vărsături.

♣ Seva lăptoasă, caustică, este foarte iritantă pentru piele sau mucoase, şi poate produce arsuri pe piele, alergii sau arsuri digestive.

♣ Contactul direct prelungit cu pielea duce la eczeme.

Cum se acordă primul ajutor

Se menţine bolnavul în poziţie optimă, astfel încât să se evite traumatismele fizice sau psihice;

Se provoacă vomă – în cazul în care nu există nici un alt vomitiv la îndemână, se vor ingera rapid 1 – 2 litri de lapte fierbinte şi se va gâdila omuşorul din gât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *