Mustul conţine zeci de substanţe benefice pentru sănătatea noastră, de care organismul are mare nevoie acum, în sezonul rece.
Preparat şi administrat corespunzător, mustul de struguri poate avea efecte terapeutice formidabile.
Mustul are efecte diuretice, stimulente ale activităţii renale şi tonice, mai puternice decât consumarea boabelor propriu-zise.
Este recomandat în curele rapide de dezintoxicare, ca susţinător de efort pentru cei cu o activitate intelectuală intensă şi ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. De asemenea, este un excelent întăritor pentru convalescenti şi pentru cei grav bolnavi.
Cum se prepară mustul
Varianta 1 – mustul filtrat
Se obţine prin presare şi filtrare în teasc. Se obţine, astfel, o băutură foarte limpede, foarte dulce şi foarte uşor asimilabilă.
Mustul filtrat poate fi conservat cu uşurinţă prin pasteurizare sau prin adăugarea de suc de hrean. Această licoare limpede conţine multe vitamine, pigmenţi cu efect şi zaharuri uşor asimilabile.
Dezavantajul constă în faptul că aduce în organism multe zaharuri – un element nedorit în cazul persoanelor cu exces de greutate, cu probleme de tipul diabetului sau cu trigliceride mărite. Aceste neajunsuri sunt din plin compensate, în cazul mustului nefiltrat:
Varianta 2 – mustul nefiltrat
Se obţine prin simpla zdrobire a boabelor de struguri, bine spălate în prealabil, în blender. Se obţine un lichid păstos, cu gust dulce-astringent.
Mustul nefiltrat este foarte bogat în resveratrol – o substanţă cu un puternic efect antioxidant şi antitumoral, prezenţa mai ales în coaja şi sâmburii strugurilor.
În plus, acest ‘’nectar’’ conţine multe fibre alimentare (substanţe nedigerabile), care drenează tubul digestiv, reglează glicemia şi colesterolul.
Cura cu must – cum se ţine
Pe parcursul zilei se vor consuma, înainte de fiecare masă, câte 200 – 400 de ml. de must, pe stomacul gol.
Durata curei este de minimum 12 zile, maximul fiind de 30 de zile.
După administrarea mustului nu se consumă niciun aliment timp de 15 minute, mai ales în cazul administrării mustului nefiltrat, care are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat.
Detoxifică colonul şi combate constipaţia
Mustul nefiltrat conţine o gamă impresionantă de substanţe cu efect laxativ.
Fibrele alimentare, sorbitolul natural şi acizii organici din struguri stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăță tubul digestiv. Se consumă minimum 400 ml, dimineaţa, pe stomacul gol, fiind un remediu foarte bun împotriva constipaţiei, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil.
Stimulează sistemul imunitar
Resveratrolul şi pigmenţii antocianici din coaja şi sâmburii strugurilor blochează replicarea şi proliferarea viruşilor, în timp ce oligoelementele ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare. Se consumă minimum 500 ml. de must pe zi, pentru prevenirea şi în tratarea infecţiilor virale de tot felul.
Mai mult, o doză de 1 litru de must asigură peste 200% din necesarul de vitamina C al unui adult, stimulează puternic sistemul imunitar şi ajută la lupta împotriva infecţiilor sau a formaţiunilor tumorale.
Ajută în hipotensiune
Mustul limpede ajută la o creştere a tensiunii arteriale, foarte utilă în cazul persoanelor la care aceasta este prea scăzută.
Cura ajută la îmbunătăţirea circulaţiei periferice, fiind de ajutor persoanelor care îşi simt mâinile şi picioarele reci, celor cu tensiunea foarte scăzută ( ceea ce da ameţeli, stări de oboseală şi dureri de cap). Se consumă câte 300 de ml. de suc din struguri negri înainte de fiecare masă, timp de minimum 3 săptămâni.
Menţine sănătatea ochilor
Mustul (filtrat şi nefiltrat) este bogat în pigmenţi şi vitamine care menţin ochilor, care îmbunătăţesc vederea nocturnă şi previn afecţiunile oculare degenerative (degenerescenţă maculară).
În special persoanele care lucrează zilnic la computer sau care au multă muncă de birou (factori de risc majori în cazul bolilor oculare) ar trebui să ţină o cură de cel puţin 3 săptămâni cu must de struguri negri (filtrat şi nefiltrat), perioadă în care să consume câte 1 litru pe zi.
Are efecte puternice în reumatism, gută
Mustul proaspăt, nefermentat, are puternice efecte depurative şi antiinflamatoare. Cura cu must are un efect mult mai puternic în tratarea formelor degenerative ale reumatismului şi a gutei dacă este asociată cu o alimentaţie preponderent vegetariană şi crudivoră.
Se ţine o cură de 1-2 săptămâni, timp în care se beau zilnic 1,5 litri de must proaspăt, nefermentat.
Precauţii şi contraindicaţii
În cazul celor care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil, mustul de struguri se va consuma cu prudenţă, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme digestive, administrarea se întrerupe. Diabeticii sau persoanele cu obezitate vor consuma doar must nefiltrat.
De parca ai putea avea must in fiecare zi…
da,dar uneori si fermentat.
As vrea eu dar de unde vie si struguri ca sã fac must. 🙂