Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Compresele cu CEAPĂ – remediu băbesc împotriva răcelii şi gripei

Ceapa, un remediu la îndemâna tuturor, poate fi folosită şi extern, sub formă de comprese şi împachetări, împotriva răcelii şi gripei.

Sub cele şapte foi, ceapa găzduieşte uleiuri eterice puternic mirositoare, cu vitamine, acizi şi alte substanţe active.

Folosită sub formă de comprese, ceapa calmează durerile (are efect calmant în cazul durerilor de urechi) şi are efect antitusiv foarte rapid.

Comprese cu ceapă – utilizare, recomandări

Compresele cu ceapă se pot aplica timp de 1-2 ore sau mai mult, chiar peste noapte – doar dacă este bine suportată de piele şi nu produce arsuri sau iritaţii.

Se pot încălzi pe dosul unui capac ţinut deasupra apei care fierbe.

Sfera de utilizare

  • otită;
  • dureri de dinţi (o felie de ceapă aplicată pe dintele care doare);
  • dureri de cap (ceapa se aplică pe ceafă);
  • oreion;
  • răceală;
  • amigdalită;
  • tuse (bronşită);
  • articulaţii inflamate.

Compresele se pot aplica atât reci, cât şi calde. Datorită căldurii, ele acţionează deseori mai intens. Există, însă, cazuri în care cele calde pot produce dureri (ca în cazul otitei). Din acest motiv, înainte de aplicare, se testează care este temperatura potrivită.

Comprese cu ceapă pe urechi

Sunt eficiente în tratamentul otitei, durerilor de urechi.

Se ia o ceapă, se îndepărtează foile maronii. Ceapa se taie în două şi se crestează uşor fiecare jumătate de sus în jos, astfel încât foaia exterioară să se desfacă în două părţi care se ridică.

Cele două părţi se aşează cu partea interioară în jos pe o bucată de tifon sau de pânză subţire (25 x 30 cm), se împăturesc marginile şi se încălzeşte compresa.

compresa-cu-ceapa
Compresa cu ceapa alina durerile de urechi

Se trage căciula încălzită pe capul pacientului, se presează compresa cu ceapă între palme, ca să iasă zeama, şi se aplică pe urechea bolnavă. Peste ea se pune vată şi se acoperă cu căciula sau cu o bentiţă.

Între ureche şi ceapă (partea interioară) să nu fie decât stratul de tifon, iar compresa să nu acopere doar urechea, ci să ajungă şi în afară ei, aproximativ 4 cm.

Compresele cu ceapă pe piept

Sunt eficiente în caz de răceală, gripă, tuse.

Pe un tifon se pun 1-2 cepe tocate, iar peste ele se pliază marginile şi se lipesc, eventual, cu plasture.

Compresa se încălzeşte, se aplică pe pieptul pacientului, iar deasupra se fixează o pânză intermediară. În caz de nas înfundat, puneţi lângă pat o ceapă tăiată în două sau felii.

Comprese cu ceapă pe tălpi (şosete cu ceapă)

În acest caz, compresele produc o ameliorare a durerillor de dinţi, gripei, febrei, durerilor de urechi. Compresele pe tălpi produc o uşurare şi în cazul oneumoniei, însă pot fi aplicate doar cu avizul medicului.

Remediul poate fi folosit de adulţi şi de copii (începând de la 6 luni). Foarte important: corpul, inclusiv picioarele, trebuie să fie bine încălzit (picioarele trebuie să rămână calde pe parcursul aplicării).

Cum se procedează

Se iau 2 cepe pentru fiecare picior, se taie în bucăţi mai mari (rotunde) şi se pun pe o bucată de pânză subţire de bumbac. Peste ceapă, pliaţi marginile şi ȋncălziți compresa pe dosul unui capac aşezat pe o oală cu apă care fierbe.

Presaţi compresa între palme – pentru a zdrobi ceapa – aşezaţi-o pe talpă şi trageţi şoseta de lână peste ea. Piciorul trebuie să rămână cald. Compresa poate fi ţinută peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *