Rețete naturiste

CIUPERCI Champignon cu sos special de USTUROI – fără foc, simple şi gustoase

Ciupercile Champignon (Agaricus bisporus) sunt o sursă naturală de vitamine, minerale, carbohidraţi, proteine, fibre şi fitonutrienți importante pentru sănătate.

Proteinele pe care le conţin sunt asemănătoare cu cele din carne şi de aceea, ciupercile Champignon sunt considerate un aliment complet.

Ele au proprietăţi stimulative, organice şi cerebrale, şi sunt remineralizante pentru organismul uman.

Ciupercile Champignon cu sos de usturoi este o mâncare gustoasă, săţioasă şi sănătoasă, plină de nutrienţi esenţiali organismului uman, pe care îl încarcă cu energie.

În plus, usturoiul folosit în reţeta este un excelent antibiotic natural.

Ciuperci Champignon cu sos de usturoi

Ingrediente (pentru 1 porţie)

  • 4-6 ciuperci Champignon tăiate felii
  • pătrunjel sau mărar verde, după preferinţe
  • 1 vârf de linguriţă pudră de turmeric
  • 2 linguri suc de lămâie sau 2 linguri oţet de mere
  • optional – ceapă roşie sau albă (după preferinţe
  • 1-2 linguri ulei presat la rece (după preferinţe)
  • sare naturală

Ingrediente pentru sosul de usturoi

  • 3-5 linguri seminţe de floarea-soarelui, crude, hidratate în prealabil minimum 4-6 ore
  • 2 căţei mari de usturoi
  • 1 vârf de linguriţă pudră de turmeric
  • 1 lingură suc de lămâie (opţional)
  • 1 vârf linguriţă sare
  • 50 ml. apă (sau cât este necesar)

Prepararea ciupercilor Champignon

Se spală ciupercile, se scurg de apă şi se taie felii (după cum se doreşte). Se aşează într-un bol ceramic şi se toarnă peste ele sucul de lămâie, turmericul, ceapa, sarea, uleiul presat la rece şi verdeaţa.

Se amestecă ciupercile cu restul ingredientelor, după care se lasă la marinat pentru cel puţin 20-30 de minute.

Prepararea sosului de usturoi

Se adaugă în blender sau în robotul de bucătărie seminţele de floarea soarelui hidratate şi limpezite ulterior în câteva ape, turmericul, sarea, căţeii de usturoi tăiaţi mai mărunt şi puţină apă.

Se amestecă toate ingredientele şi se mai adaugă apă dacă este necesar (dacă blenderul merge în gol, iar seminţele stau lipite de pereţii vasului).

Se gustă pasta şi se potriveşte (dacă este nevoie) de sare, apă sau suc de lămâie. Opţional, pentru un gust mai intens, se poate adăuga şi puţină verdeaţă. Se mai amestecă până la omogenizare.

Mod de servire

Pe o farfurie se pun ciupercile marinate, pe care s-a presărat verdeaţa,  iar alături de acestea, sosul de usturoi. Însă ele pot fi aranjate în funcţie de preferinţe sau imaginaţie.

Ciupercile Champignon cu sos de usturoi pot fi servite alături de o salată de crudităţi sau împreună cu batoane de gulie, gogoşar, castravete, felii de roşii, etc.