Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ciulinul Protejează Ficatul , Are Efecte Anti – Toxice si Calmează

The broad recurved bracts surrounding the purplish flowers is diagnostic of the heads of musk thistle.

Ciulinul (Carduus nutans),menţionat în vechile tratate de medicină, era utilizat de către grecii antici împotriva bolilor respiratorii, în timp ce romanii îl considerau un leac de excepţie pentru tratarea afecţiunilor hepatice.

Pe de altă parte, vracii popoarelor slave recomandau extrasele din ciulin împotriva hemoroizilor şi rănilor ulceroase, călugării tibetani alegând să utilizeze proprietăţile medicinale ale plantei împotriva tumorilor maligne şi a cancerului de piele.

Compoziţie şi acţiune

Componenţii principali ai ciulinului sunt flavonoidele, aminoacizii, antocianozidele şi derivaţii orto-dihidroxifenolici.

Ciulinul Are Actiune Hepatoprotectoare

Ciulinul are acţiune puternic hepatoprotectoare, puternic detoxifiantă, tonică, reȋntineritoare, imunostimulatoare, antioxidantă, regeneratoare la nivel hepatic, galactogogă, fiind recomandat în cazurile de:

Hemoroizi şi cistită

Peste o lingură de frunze zdrobite, uscate sau proaspete, se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 2 ore. După strecurare, se bea o jumătate de ceaşcă, de 3 – 4 ori pe zi, după mesele principale, pe o perioadă de 2 săptămâni.

Erupţii cutanate, herpes, eczeme

În 200 ml. apă clocotită se adaugă 15 gr. frunze mărunţite de ciulin. Se ia de pe foc, se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră. Se iau câte 100 ml., de 3 ori pe zi, după mesele principale, timp de 10 zile.

Crize de psoriazis

Împreună cu în pahar de apă se ia câte o linguriţă de pulbere de seminţe de ciulin, de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de 10 zile.

Hepatită sau ciroză hepatică (afecţiuni hepatice)

Peste 30 gr. seminţe uscate de ciulin se toarnă 1 litru de apă fierbinte.  Vasul se pune pe foc, iar amestecul se lasă să fiarbă timp de 20 de minute, după care se lasă la infuzat. După răcorire şi strecurare, se iu câte 10 ml. la fiecare 2 ore, doza maximă fiind de 80 ml. pe zi.

Tratamentul se urmează timp de 14 zile, iar dacă nu au fost constate efecte adverse, cura poate fi repetată încă o dată, după o pauză de 20 de zile.

Otrăvire (efecte anti – toxice)

Se administrează imediat infuzie de ciulin: peste 2 linguri de flori mărunţite se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 20 de minute, se strecoară şi se bea.

După o oră, se serveşte încă o cană de infuzie.

ciulin
Ciulinul Are Efecte Anti – Toxice (foto: Floare partial desfacuta)

Probleme digestive, varice

O linguriţă de seminţe de ciulin se macină în râşniţa de cafea. Se adaugă într-o cană şi se toarnă peste ele o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, se strecoară şi se ia câte o treime de cană, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Bronşită

Peste rădăcina mărunţită a unui ciulin se toarnă 300 ml. apă. Se pune vasul pe foc, iar din momentul în care dă în clocot, se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Se strecoară şi se bea câte o jumătate de ceşcuţă, de 3 ori pe zi, după servirea meselor principale.

Răceli, tuse expectorantă

Peste o lingură de rădăcină mărunt tocată se toarnă 2 căni de apă rece. Se fierbe la foc mic timp de 15 minute, se lasă la infuzat vreme de o oră şi se consumă călduţ (se poate îndulci cu miere), câte un sfert de cană, de 3 – 4 ori pe zi, după mesele principale.

Stări de nervozitate, insomnie

Într-un vas emailat se pune o linguriţă de inflorescență mărunţită de ciulin şi o cană de apă. Se lasă la fiert vreme de 5 minute şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară şi se bea câte o jumătate de ceaşcă, de 4 ori pe zi, înainte de mese, cu înghiţituri mici, pe o perioadă de 10 zile.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *