Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cine Vrea Să Se Îngrașe..Sănătos?

Pentru cei familiarizați cu acest proces invers celui de slăbire, îngrășarea reprezintă o reală provocare. Este cunoscut faptul că îngrășarea este mult mai dificil de realizat decât slăbitul, cauza principală, fiind, de cele mai multe ori, metabolismul mult mai rapid, comparativ cu cei care iau în greutate chiar și atunci când mănâncă o ciocolată.

Cine vrea să se îngrașe?

Cei care sunt în mod natural slabi și cei care slăbesc din motive medicale. Persoanele extrem de slabe sunt predispuse mai ușor la infecții, complicații chirurgicale sau recuperare mai lentă după boală, totul datorită sistemului imunitar la fel de slab.

De ce nu luăm în greutate?

1. Pentru luarea în greutate, este necesară identificarea cauzei sau mecanismului care produce efectele. Una dintre acestea este aportul caloric scăzut, raportat la un consum energetic prea ridicat. Mai exact, prea puține calorii în raport cu cât consumă organismul.

2. Consumul caloric mare prin metabolismul bazal foarte mare reprezintă o altă piedică pusă procesului de îngrășare. Activitățile extrabazale, însă consumatoare de energie, completează și ele lista cauzelor pentru care nu ne îngrășăm: alăptare intensivă, sport susținut, consum excesiv de cafea, fumat sau alcool.

3. O altă cauză pentru care îngrășarea se poate dovedi o adevărată provocare stă în situațiile patologice, legate de diverse afecțiuni organice, precum sindromul de colon iritabil cu tranzit accelerat, boala Crohn, rectocolită ulecro-hemoragică.

 Regim sănătos de îngrașare

  • Mâncați mai des

În cazul în care sunteți subponderali, cel mai probabil vă săturați repede. Mâncați cinci – șase mese mai mici pe parcursul zilei, decât trei mese mari. Pe lângă cele trei mese principale, completați dieta cu două-trei gustări.

În cazul în care programul de lucru nu vă permite un timp prea îndelungat, încercați să aveți la îndemână un sandviș.

  • Fără aperitive

Renunțând la aperitive, veți evita să vă aglomerați stomacul cu alimente hipocalorice. Nutriționiștii încurajează îmbogățirea supelor sau ciorbelor cu smântână, iar în loc de salata de crudități servită ca aperitiv, consumați mai degrabă brânzeturi și mezeluri.

dieta de ingrasare
Dieta de Ingrasare
  • Un mic dejun consistent

Atunci când vine vorba de micul dejun, nu vă abțineți de la unt, dulceață și pâine. Consumați lapte integral și cereale integrale, amestecate cu ciocolată sau fructe uscate, sau omletă în care ați adăugat cașcaval și costiță.

  • Fără apă în timpul mesei

Dacă doriți să vă îngrășați, nu beți apă în timpul mesei, întrucât acest obicei oferă senzația de sațietate, iar stomacul nu va mai avea loc pentru alimentele cu o densitate calorică mare. Nu beți fluide cu 30 de minute înainte sau după masă, pentru evitarea senzației de sațietate.

  • Nelipsitul desert

Chiar dacă sunteți sătul/ă, profitați de orice pauză pentru a savura un produs de patiserie. Pentru a vă îngrășa sănătos, nutriționiștii recomandă brioșele cu fulgi de ovăz preparate acasă, iaurtul cu fructe, ciocolata neagră, laptele cu miere și cacao, prăjiturile de casă cu multă nucă, plăcintele cu fructe proaspete sau conservele de fructe fără zahăr. O altă recomandare este orezul cu lapte și miere.

  • Produse sănătoase, ușor de ronțăit

Profitați de alimentele numai bune de ronțăit între mese, sănătoase, bogate în nutrienți. Așadar, consumați nuci, semințe, măsline, stafide, alune, prune sau caise uscate.

Alte alimente bogate în nutrienți, pe care le puteți ”strecura” în dieta de îngrășare sănătoasă, sunt uleiul de măsline, avocado, carnea de pasăre cu piele (fără a exagera cu cantitățile) și carnea de porc, în cantități mici.

  • Piureuri și shake-uri

Extrem de bogat caloric este piureul de cartofi cu lapte, unt și smântână. Consumați shake-uri sănătoase(ex. – shake de banane), preparate cu lapte integral și suc de fructe (proaspăt sau congelat), cu semințe de in măcinate.

  • Fără fumat

Nicotina scade și inhibă terminațiile senzitive, responsabile de percepția gustului și a mirosului alimentelor. Pentru un avantaj caloric, înlocuiţi fumatul cu ronțăitul.

Renunțând la țigări, care intensifică arderile metabolice, veți câștiga în plus 200 de kilocalorii pe zi, care pot fi folosite la creșterea ponderală.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *