Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

CHIMENUL , condiment și medicament (beneficii pentru sănătate)

Chimenul (Carum carvi) este una din semințele aromatice des folosite, cunoscut pentru beneficiile sale medicale de sute de ani.

Semințele de chimen conțin ulei volatil (carvon), lipide, substanțe albuminoide, amidon, glucide, taninuri.

Conțin, de asemenea, minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, fier) și vitamine din complexul B, vitaminele A și C.

Aceste elemente oferă proprietăți carminative, antispastice, astringente, diuretice, expectorante, stomahice, galactogoge (stimulează eliberarea de prolactină, hormon necesar pentru alăptare) și vermifuge.

Sunt utilizate pentru condimentarea preparatelor de panificație, a brânzeturilor, a cărnurilor și a legumelor. Se pot consuma ca atare, se pot face ceai sau se pot măcina și adăuga în mâncare sau alte preparate.

Eficient în curele de detoxifiere

Bogat în antioxidanți care favorizează eliminarea toxinelor din organism, chimenul este un bun aliat al persoanelor care doresc să se curețe de elementele cu efecte toxice.

Ajută la digestie

Uleiul esențial din semințele de chimen activează glandele salivare. Totodată, timolul, uleiul eteric din semințele de chimen, promovează o digestie lentă și ajută ȋmpotriva arsurilor gastrice.

Crește secreția lactată

Semințele de chimen stimulează secreția lactației prin conținutul de fitoestrogeni. Consumat sub formă de ceai cu miere, chimenul crește secreția lactată și îmbunătățește calitatea laptelui matern, reduce incidența colicilor la sugari.

Are efecte tonice nervoase

Uleiul volatil conținut de semințele de chimen are efecte tonice nervoase, favorizează circulația cerebrală, conferă o senzație de vioiciune și tonus mental. Sunt recomandate în astenie psihică, incapacitate de concentrare mentală, depresie.

Ameliorează simptomele astmului

Chimenul are un efect expectorant (ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii), antiinflamator și antibiotic.

Alungă mirosul neplăcut al respirației

Mestecate după masă și, între mese, semințele de chimen, care au un miros plăcut, îmbunătățesc digestia, eliminând cauzele profunde care duc la apariția halenei.

Previne cancerul

Chimenul împiedică mutațiile celulelor normale spre celule canceroase, fiind un protector de încredere contra bolii canceroase care afectează stomacul, intestinele, ficatul, pancreasul.

Pentru aceasta, se consumă chimenul ca și condiment în alimentație, iar de două ori pe an se țin cure cu o durată de 4 săptămâni, timp în care se administrează câte 1 linguriță rasă de pulbere de semințe, de 4 ori pe zi.

Întărește sistemul imunitar

Conținutul bogat de uleiuri volatile, minerale și vitamine hrănesc organismul și ajută la întărirea acestuia. Previne bronşita sau alte probleme respiratorii, previne alergiile de sezon și ameliorează problemele legate de respirație.

Combate anemia

Semințele de chimen sunt bogate în fier, dar și în compuși organici care favorizează absorbția mai bună a fierului în organism. Îmbunătățesc asimilarea acestui oligoelement, care de cele mai multe ori se găsește în alimentația de zi cu zi (în ouă, în spanac, în urzici, în icre, în peşte etc.), dar nu este metabolizat corespunzător de organism.

Precauții și contraindicații

La copiii mici se administrează chimenul cu prudență, deoarece – foarte rar – poate declanș crize de epilepsie. Pentru copiii foarte mici este recomandat feniculul, în locul chimenului.

La femeile însărcinate, supradozarea semințelor de chimen (peste 7 g luate zilnic) poate produce avortul.

Chimenul este contraindicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Apiaceae (Umbeliferae).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *