Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cele mai bune ceaiuri de GUTUI pentru răceală, gripă și boli pulmonare

Remediile cu gutui au acțiune antiinflamatoare, astringentă, stimulatoare pentru stomac, ficat și pancreas, calmantă pentru piele și mucoase.

Răceala și gripa sunt două boli de natură virotică, pe care le contactăm foarte des în sezonul rece. Ceaiurile călduțe pe bază de gutui au efecte benefice.

Răceală și gripă

Se adaugă 2 linguri frunze uscate de gutui în 200 ml apă. Se lasă să fiarbă câteva minute și se adaugă apoi 2 linguri flori de tei. Se lasă la infuzat pentru aproximativ 15 minute, după care se strecoară. Se îndulcește cu miere.

  • Se beau câte 2 căni de ceai călduț pe zi, aproximativ 1 săptămână.

Afecțiuni pulmonare

Ceaiul de gutui se administrează ca expectorant și emolient în afecțiunile pulmonare – hemoptizie (expectorație cu sânge), bronșite însoțite de tuse neproductivă. Ca adjuvant în afecțiuni pulmonare, se prepară astfel:

  • Infuzie

Peste 2 linguri de frunze uscate și mărunțite se toarnă 250 ml. apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere. Se beau câte 3 căni pe zi.

  • Decoct

4 linguri frunze uscate și măruntite se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml. apă, într-un vas, din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Decoctul se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă înaintea filtrării. Se îndulcește cu miere. Se beau câte 2 cești pe zi.

  • Macerat 

2 linguri de semințe de gutui uscate și zdrobite se lasă cel puțin 30 minute, în 200 ml. de apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere. Se beau câte 2 căni pe zi.

Ceai din coajă, sâmburi și cotoare, pentru boli pulmonare

Atât coaja, sâmburii, cât și cotoarele de gutui au proprietăți antivirale și antibiotice foarte puternice. Studiile au arătat că acestea pot lupta eficient cu infecțiile localizate la nivelul căilor respiratorii medii și inferioare.

O mână de coji și de cotoare de gutui, cu tot cu sâmburi, se toacă foarte fîn și apoi se fierb în jumătate de litru de apă, timp de 2-3 minute și se lasă să se răcească. După ce preparatul s-a răcit, se filtrează și apoi se adaugă 2 linguri de miere.

  • Ceaiul se bea în reprize, pe stomacul gol, pe parcursul zilei. Tratamentul se ține măcar 1 lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *