Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceaiuri din PLANTE şi FRUCTE de toamnă, care ţin bolile departe (fortifică, relaxează, detoxifică)

Toamna este momentul propice pentru mulţi viruşi şi bacterii, ce se pot dezvolta cu uşurinţă în organismele slăbite.

Pentru a trece peste aceste probleme sau pentru a le preveni, putem apela la cura cu ceaiuri de plante şi fructe.

Gustoase, blânde şi aromate, ceaiurile din plante şi fructe au efect de fortifiere, relaxare şi eliminare a reziduurilor.

Ceai vitalizant – pentru micul dejun

Ingrediente

  • 30 g măceşe
  • 30 g flori de hibiscus (zămoşiţă)
  • 15 g frunze de roiniță
  • 15 g frunze de mentă
  • 10 g frunze de taulă (Spiracea callosa)

Se amestecă toate plantele şi fructele şi se opăresc 2 linguriţe de amestec cu ¼ l apă clocotită. Se lasă la infuză t timp de 4 minute şi se strecoară. Se bea câte 1 ceaşcă, la micul dejun.

Ceai pentru stimularea circulaţiei sanguine

Ingrediente

  • 20 g frunze de mur
  • 20 g frunze de zmeur
  • 20 g frunze de rozmarin

Se toarnă ¼ l apă clocotită peste 1-2 linguriţe de amestec de plante. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 5-10 minute şi se strecoară. Se bea 1 ceaşcă de ceai, dimineaţa.

Ceai aromat de lămâie – pentru după amiază

Ingrediente

  • 15 g verbină
  • 15 g fructe de soc (negre)
  • 15 g coajă de lămâie
  • 15 g coajă de portocală

Se toarnă ¼ l de apă clocotită peste 2 linguriţe de amestec. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 1-3 ceşti de ceai, după necesităţi.

Ceai de mere – uşor relaxant şi echilibrant

Se taie în bucăţele 1 măr necurăţat de coajă. Se toarnă peste bucăţelele de mere ½ l de apă fierbinte (nu clocotită), se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră, după care se adaugă 2 linguriţe de miere. Se mănâncă apoi bucăţelele de mere şi se bea ceaiul.

Ceai din coji de mere

Se recomandă în cazul afecţiunilor reumatice. Calmează nervii şi potoleşte febra.

Se toarnă ¼ l apă fierbinte peste 1-2 linguriţe coji de mere, uscate şi mărunţite (de preferinţă, coji de mere acrişoare şi puternic aromate). Se acoperă, se lasă la infuzat pentru 10 minute şi se strecoară. Se beau 1-3 ceşti de ceai, zilnic.