Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceaiuri din CRENGUŢE de pomi fructiferi şi copaci (care se aruncă când se curăţă copacii, primăvara)

Primăvara, când se curăţă copacii, crenguţele mici şi lăstarii tineri se aruncă, sau se ard, iar cenuşa rezultată se foloseşte ca îngrăşământ.

Mai puţin cunoscut este însă faptul că aceste crenguţe tinere pot fi de un mare ajutor în lupta cu diverse afecţiuni.

Mai exact, cu crenguțele de pomi fructiferi şi copaci putem face ceaiuri cu calităţi terapeutice deosebite. Iată câteva dintre acestea:

Ceai din crenguţe tinere de măr şi de păr

Este un leac foarte bun în caz de imunitate scăzută, stări gripale şi viroze frecvente.

Cum se prepară: din crenguţe tinere de măr şi de păr, separate sau în amestec – peste 2 linguriţe cu vârf de crenguţe tăiate mărunt se toarnă 300 ml. apă clocotită; se ţine pe foc slab timp de 7-10 minute, după care se acoperă şi se infuzează timp de o oră şi se strecoară.

Cum se consumă: se bea călduţ, câte 100-150 ml, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Ceai din crenguţe de vişin

Dă rezultate bune în răceală cu tuse şi febră, edem cardiac.

Cum se prepară: peste 1 lingură de crenguţe de vişin tăiate mărunt se toarnă 250 ml. apă clocotită; se ţine pe foc slab timp de 5 minute, se infuzează timp de o oră şi se strecoară.

Cum se administrează: cantitatea de ceai se bea în 3 reprize, cu 30 de minute înainte de mese.

Ceaiurile din crengute de pomi fructiferi au calitati terapeutice deosebite

Crenguţele tinere de vişin, care cad jos singure după înflorire, au, de asemenea, efecte deosebite: ele se culeg, se spală bine, se usucă şi se păstrează în pungi de hârtie; 1 linguriţă de crenguţe tocate se adaugă în ceaiul negru sau verde (care capătă o aromă deosebită); este indicat şi persoanelor cu hemoragii şi indice de coagulare a sângelui scăzut.

Ceai din crenguţe de dud

Recomandat ca adjuvant pentru persoanele cu diabet, hipertensiune, dureri de cap, provocate de tensiune intracraniană.

Mod de preparare: la 1 litru de apă se adaugă 1  pahar de 250 ml. de crengi tocate mărunt, se aduce lichidul până la fierbere şi se ţine pe foc mic 10 minute, apoi se lasă învelit într-o plapumă/material călduros, timp de o oră.

Administrare: se beau câte 250 ml. de ceai, de 3 ori pe zi, între mese.

Ceai din crenguţe de prun

Lăstarii tineri au proprietăţi antivirale. Ceaiul se foloseşte în caz de infecţii, răceală, hepatită.

Cum se prepară: 1 lingură de lăstari tineri tocaţi mărunt se infuzează în termos, timp de 30 de minute, cu 500 ml. de apă clocotită, după care se strecoară.

Cum trebuie administrat: se beau câte 80 ml, cu 30 de minute înainte de mese, timp de 26 de zile; după 3 luni, tratamentul se repetă; în pauză, se bea ceai din crenguţe de zmeur.