Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul din PETALE de MAC alungă insomniile, durerile de cap şi gripele

Prin conţinutul de substanţe active, macul roşu de câmp (Papaver rhoeas) este considerat o plantă medicinală, cu efecte benefice în fitoterapie.

De la specia Papaver rhoeas, în scopuri terapeutice, se recoltează şi se folosesc petalele, cunoscute popular sub denumirea de paparoane.

Petale de mac – compoziţie

Petalele de mac conţin mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readină şi reagenină, cantităţi mici de tebaină, infime de narcotină), pigmenţi (carotenoizi, antociani) şi substanţe amare.

Recoltare

Petalele de mac se găsesc şi în magazinele naturiste.

Totodată, ele pot fi recoltate după deschiderea completă a florilor şi doar după ce roua s-a ridicat.  Se aşează în cutii de carton căptuşite cu hârtie şi se usucă în strat subţire, în camere bine aerisite. Se păstrează în pungi de hârtie, la loc uscat.

Însuşiri medicale

Substanţele active din petale potolesc excitabilitatea nervoasă, prin acţiunea lor uşor sedativă, aducând liniştea psihică.

Determină o uşoară anestezie generală, diminuează starea inflamatorie, prin efectul lor antiseptic, distrug microbii de pe tegumente şi mucoase, înlătură tusea.

Florile de mac au actiune usor sedativa

Ceaiul din flori uscate de mac se administrează la nevoie, în afecțiuni precum:

Tuse, bronşite acute şi cronice, laringite, gripă

Se adaugă 1 linguriţă de petale uscate la 1 cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se bea cu înghiţituri mici, de-a lungul unei zile.

Insomnie

Se prepară o infuzie din 2 linguri de petale uscate, opărite cu 250 ml. apă. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute şi se strecoară. Se bea în trei reprize, după masa de prânz, până seara. Se poate amesteca cu puţină miere.

Insomnii şi dureri de cap

Peste 3 g de petale uscate de mac se toarnă 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară. Se administrează câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, şi obligatoriu seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Uz extern

Infuziile concentrate cu petale de mac roşu de câmp se pot aplica sub formă de comprese, pentru calmarea pleoapelor inflamate şi obosite; reducerea ridurilor; gargară în cazul răguşelii.

Contraindicaţii

Femeile gravide sau care alăptează vor evita petalele macului de câmp. Ceaiul poate fi periculos pentru organismul copiilor mici, întrucât poate provoca vărsături şi dureri de stomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *