Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceaiul de URZICĂ – detoxifiant şi imunomodulator de excepţie (reţetă + beneficii)

Ceaiul de urzică vie (Urtica dioica) are efect depurativ, este diuretic cu eliminare de acid uric, astringent, hemostatic, antiinflamator, antianemic, remineralizant, hipoglicemiant.

Urzica vie conţine histamine, clorofilă, substanţe de natură glucidică, steroli, vitaminele C, B2 şi K, acid pantotenic, acid folic, săruri de calciu, magneziu, fier, siliciu.

Din frunzele plantei (Folium urticae) se prepară un ceai cu puternice efecte detoxifiante şi imunomodulator (creşte imunitatea organismului).

Ceai din frunze de urzică – Reţetă

Peste 2 linguri de frunze de urzică uscate şi mărunţite groscior se toarnă 250 ml. de apă fiartă. Se lasă să dea într-un clocot, apoi se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.

Mod de administrare

Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, în cure de 18-21 de zile.

Tratamente interne

Ceaiul de urzică se poate administra ca adjuvant în tratamentele interne pentru:

  • Curăţirea organismului de toxine (depurativ)
  • Hipertensiune arterială
  • Boală hemoroidală
  • Hemoragii interne. Hemostatic nazal
  • Creşterea imunităţii organismului (imunomodulator)
  • Reglarea tranzitului intestinal (câte 2 căni pe zi)
  • Anemie
  • Diuretic renal
  • Varice
  • Adjuvant în diabetul zaharat

Un ceai antidiabetic mai eficient: 2 linguri de teci de fasole se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 250 ml. apă. Se adaugă apoi 2 linguri de frunze de urzică şi 1 lingură frunze de nuc. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte ceaiul după gust, cu un edulcorant neglucidic.

Ceaiul de urzica creste imunitatea organismului

  • Adenom de prostată
  • Tulburări gastrice cauzate de abuzul de tutun
  • Afecţiuni alergice
  • Insuficiență hepatică (produsă de consumul mare de medicamente)
  • Parodontoză
  • Remineralizant în bolile oaselor.

Tratamente externe

  • Decoct:

4 linguri de rădăcină de urzică uscată şi mărunţită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml. apă, într-un vas de inox sau emailat. Apa evaporată se completează la final. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umectată.

Afecţiuni ale mucoaselor bucale: se clăteşte gura cu decoct.

Frumuseţea şi sănătatea tenului: se foloseşte ca tratament de întreţinere, înainte de aplicarea produselor cosmetice şi înaintea tratamentelor dermatologice pentru afecţiunile epidermei.

Precauţii, contraindicaţii

Ceaiul se consumă la sfatul specialistului, dacă se urmează un tratament cu medicamente antihipertensive sau anticoagulante. Este recomandată prudenţă în administrarea ceaiului de urzică şi consumul de alimente bogate în potasiu.