Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceaiul de ŞTEVIE are proprietăţi şi beneficii surprinzătoare

Ceaiul de ştevie (Rumex patientia) este un medicament natural mai puţin cunoscut, însă cu reale beneficii asupra sănătăţii noastre.

Frunzele de ştevie se pot folosi cu succes în tratamentele naturiste. Găsim ştevie şi în pieţe, este iefină şi este, de asemenea, un adevărat panaceu pentru organism:

  • are efecte hipoglicemiante directe, reglează nivelul zahărului din sânge şi micşorează pofta de dulciuri;
  • previne şi tratează formele uşoare de diabet;
  • favorizează digestia;
  • reglează greutatea corporală;
  • tratează tulburările de tranzit intestinal (frunzele uscate au o acţiune antidiareică);
  • are efecte puternic depurative, antioxidante şi antiinflamatoare articulare, fiind un bun adjuvant în reumatism;
  • are efecte stimulente imunitare, expectorante şi antibacteriene.

Recoltarea frunzelor de ştevie

În scop terapeutic, frunzele de ştevie se recoltează în perioada martie-aprilie-mai.

Se usucă  la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane). Frunzele se răscolesc zilnic, pentru a preveni brunificarea.

După uscare, se păstrează întregi până la momentul folosirii, în săculeţi de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie.

Infuzie de ştevie

Mod de preparare

În 250 ml. apă clocotită se adaugă 2 linguri de frunze de ştevie uscate şi mărunţite groscior. Se dau într-un clocot şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere.

Administrare

De regulă, se beau câte 3 căni de ceai pe zi, la nevoie sau în cure de 1-3 săptămâni.

Efectele infuziei de ştevie

  • Detoxifiant
  • Hepatoprotector
  • Laxativ
  • Diuretic.

Ceaiul de stevie are efecte stimulente imunitare si antibacteriene

Indicaţii terapeutice (adjuvant)

  • Diabet
  • Tulburări digestive
  • Hipertensiune
  • Depresie (creşte nivelurile de energie şi agerimea mentală)
  • Creşterea imunităţii
  • Tuse, răceli
  • Reglarea greutăţii corporale
  • Reumatism
  • Prevenirea bolii canceroase, în special a cancerului pancreatic
  • Gingivită, abcese dentare.

Decoct din rădăcină sau seminţe de ştevie

Mod de preparare

Se adaugă 4 linguri de rădăcină sau seminţe de ştevie mărunţite în 500 ml. apă, într-un vas din inox sau emailat. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 5 minute, completându-se, la final, apa evaporată. Decoctul se filtrează cât încă este fierbinte, prin tifon sau vată medicinală. Se îndulceşte după gust, cu miere.

Administrare

Se beau câte 2 ceşti pe zi. Decoctul poate fi administrat ca:

  • Detoxifiant
  • Hepatoprotector
  • Laxativ
  • Antidiareic
  • Diuretic.
loading...