Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul de SCAI – VÂNĂT are proprietăți expectorante, antitusive, diuretice și antiinflamatoare

Scaiul – vânăt (Eryngium planum) este o plantă medicinală cunoscută din antichitate și folosită în medicina tradițională a mai multor popoare, în special datorită proprietăților: expectorante, antitusive, diuretice și antiinflamatoare.

Este o plantă ierbacee, perenă, cu tulpină și inflorescențe de culoare albăstruie-vineție, de unde și numele, prevăzute cu țepi.

Are tulpina ȋnaltă de 30-60 cm, ramificată numai în partea superioară, cu frunze mici, rigide, cele bazale ovate, cu marginea dințată, iar cele superioare mici, fără pețiol, palmat-sectate cu lobii dințați.

Florile sunt dispuse în capitule albăstrui, fructele sunt diachene păroase. Se recoltează părțile aeriene ale plantei, în timpul înfloririi, în perioada iulie-septembrie.

Bun expectorant

Planta are efecte calmante, expectorante și antispetice. Se recomandă în afecțiunile respiratorii precum bronșită, traheită și în tusea convulsivă, ajutând la fluidificarea secrețiilor bronşice și la eliminarea lor.

  • Se adaugă 2 linguri de plantă la 1 cană cu apă. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se beau, zilnic, 1-2 căni, cu înghițituri mici.

Combate retenția urinară

Planta are acțiune diuretică și depurativă, datorită saponinelor pe care le conține.

  • Se pun 2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute, se strecoară și se bea de 2-3 ori pe zi.

 

Susține imunitatea și tratează răceala

Ceaiul susține sistemul imunitar și tratează răceala. Poate fi folosit ca adjuvant în stările febrile, deoarece are efect diaforetic (provoacă transpirația).

  • Se toarnă 1 cană de apă clocotită peste 1 linguriță plantă, se acoperă timp de 10-15 minute, apoi se strecoară și se consumă călduț.

Leac pentru tulburări hepatice

Ceaiul de scai-vânat poate fi folosit ca leac pentru tratarea tulburărilor ficatului.

  • Se adaugă 2 linguri de plantă la 250 ml. apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute și se strecoară. Se beau 2 căni pe zi, în cură de 7-14 zile.

Relaxează sistemul nervos

Scaiul-vânăt acționează benefic asupra sistemului nervos, fiind recomandat îndeosebi în perioadele de stres și oboseală.

  • Se adaugă 10 g plantă la 200 ml. apă rece. Se lasă câteva ore la infuzat, apoi se strecoară. Se iau 3-4 linguri, zilnic.

Are acțiune antispasmodică

Ceaiul este de folos în tratamentul antispastic de tip musculotrop – care modifică tonusul și contractilitatea musculară.

  • Se prepară infuzie din 10 g plantă la 200 ml. apă fiartă. Se îndulcește cu miere, când este călduț.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *