Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul de Fumăriță, Cel Mai Puternic Elixir al Tinereții

Fumărița (Fumaria officinalis din Familia Papaveraceea) este planta medicinală autohtonă care oferă o imagine asemănătoare unui fuior de fum care iese din pământ, de unde și denumirea.

Dintre plantele medicinale autohtone,fumărița este considerată cel mai puternic elixir al tinereții. Infuzia de fumăriță este recomandată îndeosebi pentru capacitatea sa de a încetini procesele de îmbătrânire prematură.

Compoziția chimică a plantei

Proprietățile diuretice, depurative, antispatice, antialergice și antibacteriene se datorează acidului fumaric – un flavonoid antiinflamator benefic pentru circulația sângelui – alcaloizilor, prezenți într-un procent de aproximativ 30% (protopina, criptopina, coridalina), derivaților fenantenici (bulbocapsina, dicentrina), taninului, rezinelor, mucilagiilor, sărurilor minerale și substanțelor amare.

fumarita
Fumarita, Planta Considerata Elixirul Tineretii

Proprietățile terapeutice ale fumăriței

Datorită protopinei cu efect antiinflamator, fumărița reprezintă un remediu important pentru acnee, eczeme, afte, herpes, urticarie și infecții cronice ale pielii.

Efectele diuretice și purgative recomandă planta în afecțiunile renale, eficacitatea ei fiind dovedită, de asemenea, în afecțiuni digestive și amenoree.

Antispastică, fumărița scade tensiunea arterială, proprietățile sedative făcând-o utilă în aritmii cardiace, hipertensiune sau astm.

Mai mult decât atât, ultimele cercetări arată că alcaloizii din plantă ajută la restabilirea circulației sangvine după producerea unui atac de cord.

Ceai de fumăriță

Mod de preparare

Se adaugă o linguriță de plantă măcinată la 250 ml. apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară.

Mod de administrare

Se pot consuma 2 – 3 ceaiuri pe zi.

♣ Administrat zilnic, în primele 8 zile, ceaiul de fumăriță are efect tonic, aperitiv și depurativ. În acest sens, se fac 2 – 3 cure de 8 zile, cu pauze de 10 zile.

♣ O cură de până la 20 de zile cu infuzie de fumăriță se prezintă cu acțiune calmantă și hipnotică, provocând somnolență și încetinirea circulației sângelui. S-a dovedit eficientă în hipertensiune, mărind diureza și fiind utilă în dischinezia biliară.

Fumaria_officinalis
Ceaiul de Fumarita Are Efect Tonic

♣ Pentru tratarea acneei de pe corp sau față se bea o cană cu ceai de fumăriță, pe parcursul zilei, cu înghițituri rare.

♣ Pentru tratamentul extern al acneei, eczemelor, etc., se prepară decoct din fumăriță: 60 gr. plantă se adaugă la 500 ml. apă rece și se fierbe timp de 5 minute. Se lasă la infuzat vreme de 15 minute, se filtrează și se badijonează de 2 ori pe zi cu acest preparat zonele afectate.

Ceaiul de fumăriță, indicat în cura de slăbire

Următoarea infuzie este utilă în curele de slăbire și tratarea constipației:

♣ Se adaugă 50 gr. de plantă uscată (sau 40 gr. plantă verde) la 1 litru de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se consumă câte o ceașcă, înainte de masă, neîndulcită (chiar dacă este amară), pe o perioadă de maximum 2 săptămâni.

Ceaiul de fumăriță și psoriazisul

Concomitent cu tratamentul extern, ceaiul de fumăriță este indicat pentru tratarea psoriazisului.

♣ Ceaiul se obține dintr-un amestec de 40 gr. coada-calului, 30 gr. coajă de salcie, 50 gr. urzică, 10 gr. ventrilică, 20 gr. fumăriță, 30 gr. gălbenele, 20 gr. coada -șoricelului, 10 gr. coajă de stejar, 30 gr. tătăneasă, 40 gr. trifoi roșu.

Se obține o infuzie dintr-o linguriță de amestec la o cană de apă, care se servește zilnic.

Precauții

Planta nu se va folosi simultan cu medicamentele antihipertensive sau destinate afecțiunilor cardiace, fiind, totodată, contraindicată în sarcină, alăptare, bolnavilor de glaucom sau celor care suferă de convulsii.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *