Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

CEAIUL ALB: preparare, administrare, beneficii multiple

Ceaiul alb este foarte asemănător ceaiului verde, diferența dintre cele două fiind dată de procesul de prelucrare ușor diferit.

La recoltarea ceaiului alb se aleg doar frunzele fragede și bobocii încă nedeschiși ai plantei.

Ceai alb – mod de preparare

Pentru 1 cană de 250 ml. sunt necesare 2 lingurițe de frunze de ceai alb, peste care se toarnă apa la temperatura de 70-80 grade Celsius (când bulele de aer de pe fundul vasului cresc în dimensiune).

Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 2-5 minute, apoi se strecoară.

– La prepararea ceaiului alb nu este indicat să se folosească infuzor metalic, deoarece oxidează planta de ceai.

– Nu se infuzează niciodată ceaiul alb în apa clocotită, căci asta va duce la arderea frunzelor și la distrugerea multor substanțe prețioase.

Ceai alb – mod de administrare

Se beau 2-3 căni de ceai alb, zilnic, până în ora 17:00 (conține cofeină). Se pot ține cure de 1-3 luni, cu pauze de 10-21 de zile.

Bogat în antioxidanți

Ceaiul alb este foarte bogat în antioxidanți. Polifenolii au putere antioxidantă ridicată care ajută organismul să-și intărească sistemul imunitar și totodată neutralizează acțiunea radicalilor liberi.

Datorită concentrației crescute de antioxidanți, ceaiul alb poate reduce semnele ȋnaintării în varstă și reȋntinereşte organismul.

Previne cancerul

Ceaiul alb conține substanțe care previn diferite forme ale cancerului. Stusiile au arătat că acestea au efect asupra celulelor cauzatoare de cancer de colon, prostată, și de stomac.

Flavonoidele prezente în ceaiul alb inhibă apariția și dezvoltarea celulelor de cancer.

Îmbunătățește funcția arterială și întărește vasele de sânge

Flavonoidele din ceaiul alb reduc riscul de tulburări cardiovasculare. Ele ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de ceai alb bogat în flavonoide poate reduce riscul diferitelor tulburări cardiovasculare.

Persoanele cu tensiune arterială crescută își pot menține o tensiune arterială normală cu ceai alb.

Scade colesterolul din sânge

Catechinele prezente în ceaiul alb cresc nivelul colesterolului’’bun’’, reducând-ul pe cel periculos, lăsând arterele curate și prevenindu-se, astfel, blocaje ale sângelui.

Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator

Prin consumul zilnic de ceai alb, nivelul colesterolului scade, sângele devine mai fluid, iar tensiunea scade.

Așadar, ceaiul alb previne riscul apariției infarcturilor. De asemenea, el îmbunătățește funcțiile întregului sistem circulator.

Menține oasele sănătoase

Consumul regulat de ceai alb duce la mărirea densității oaselor, și implicit, face oasele mai puternice.

Ceaiul alb reprezintă un foarte bun tonic pentru cei care suferă de boli ale oaselor, precum osteoporoză și artrită.

Întărește sistemul imunitar

Ceaiul alb are numeroase proprietăți antibacteriale și antivirale, întărind sistemul imunitar și protejând împotriva atacurilor virale și bacteriene. Ceaiul alb este foarte eficient împotriva răcelii sau a gripei.

Menține dinții și gingiile sănătoase și puternice

Ceaiul alb conține fluoride și alți nutrienți care mențin sănătatea dinților. Înlătură bacteriile din gură care produc respirația urât mirositoare, slăbirea dinților și apariția tartrului.

Ține diabetul sub control

Pentru că reduce nivelul zahărului din sânge, ceaiul alb este recomandat persoanelor care suferă de diabet zaharat – poate reduce anumite simptome, precum setea excesivă, scăderea nivelului plasmatic al glucozei și creșterea secreției de insulină.

Ajută la slăbit

Cantitatea crescută de antioxidanți accelerează metabolismul și reduce apetitul. Polifenolii și metilxantinele din ceaiul alb modifică ciclul de viață al adipocitelor, reducând obezitatea.

Ceaiul alb oprește dezoltatea celulelor adipoase, favorizând, totodată, reducerea celulelor de grăsime deja existente.

Precauții, contraindicații

Ceaiul alb nu se consumă concomitent cu suplimente din fier. Curele cu ceai alb se vor urma doar la sfatul specialistului, ȋn cazul celor cu probleme legate de tensiunea arterială , afecțiuni cardiace, afecțiuni hepatice,  diabet. Este contraindicat ȋn sarcină, alăptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *