Pe lângă rolul de a decora o încăpere, crizantema (Chrysanthemum), cu ale sale petale galbene, albe sau portocalii, este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca simbol al longevității și sănătății, datorită efectelor tămăduitoare de-a dreptul excepționale.
În Japonia, floarea a fost folosită încă din antichitate și era denumită ”elixirul vieții veșnice”. În prezent, floarea cu puteri magice, venerată în țările Orientului Îndepărtat, este utilizată atât în industria cosmetică, în arta culinară, dar îndeosebi în medicina tradițională.
Floarea tinereții veșnice
Singura floare care înflorește pentru o perioadă îndelungată de timp, până la primul îngheț, este crizantema, despre care se spune că, ‘’atunci când este culeasă de un om cu inima curată, își oferă puterea miraculoasă de a tămădui bătrâneţea’’.
Simbol al sănătății
Pe lângă frumusețea neasemuită, petalele se dovedesc foarte utile în tratarea diverselor afecțiuni. Explicația stă în conținutul bogat de minerale al petalelor de crizantemă, potasiu, magneziu, seleniu, zinc, calciu, substanțe necesare funcționării normale a organismului, îndeosebi al sistemului nervos central.
În compoziția petalelor se regăsesc uleiurile esențiale, cu rol important în întărirea sistemului imunitar și inhibarea proceselor evoluției bolii Parkinson. Prin urmare, crizantema este folosită în tratarea afecțiunilor sistemului nervos, cardio-vascular, în reglarea metabolismului, combaterea bolilor aparatului respirator sau bolilor articulare.
Ceaiul de crizanteme, ideal pe timp de vară
Pe timp de vară, ceaiul de crizanteme reprezintă o variantă ideală de a ne răcori și de a ne răsfăța cu o băutură aromată și gustoasă. Îl găsim în magazinele cu specific naturist și se prepară conform instrucțiunilor de pe ambalaj: o linguriță cu flori la o cană cu apă fierbinte.
Pentru un efect terapeutic mai intens și o savoare deosebită, se poate adăuga un vârf de linguriță de rozmarin și poate fi îndulcit cu o linguriță rasă de zahăr brun.
Ceai pentru boala Parkinson
Pacientul trebuie să consume în mod regulat ceai de crizantemă, obținut astfel: în jumătate de litru de apă clocotită se adaugă petalele de la o crizantemă, se lasă la infuzat o jumătate de oră și se consumă după preferință.
În paralel, pacientul va freca între palme frunze de crizantemă, în fiecare zi, inhalând profund parfumul îmbietor.
Urmând întocmai tratamentul, în 2-3 săptămâni, suferindul va deveni mai liniștit, iar după o lună și jumătate, tremurul capului și al mâinilor se va opri, iar țiuitul urechilor va dispărea.
Tonic pentru consolidarea sistemului nervos
Acest ceai normalizează starea generală, elimină durerile de cap, țiuitul urechilor și îmbunătățește vederea.
Peste o mână de petale de crizantemă se adaugă jumătate de litru de apă clocotită, acoperindu-se și lăsându-se la infuzat timp de 30 de minute.
Ceaiul se bea seara, înainte de culcare, timp de 2-3 săptămâni. Poate fi îndulcit cu miere, după gust.
Ceai pentru întărirea sistemului imunitar
Pe lângă consolidarea sistemului imunitar, acest ceai deține proprietăți diuretice, ce îl recomandă și în tratarea bolilor de rinichi.
Se adaugă o linguriță de petale de crizanteme zdrobite la o cană de apă clocotită și se fierbe timp de 10 minute, la o temperatură de 95 de grade. Se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de jumătate de oră.
Ceaiul poate fi îndulcit cu miere sau zahăr și poate fi combinat cu câteva bobițe zdrobite de strugure. Se consumă în mod regulat, câte o jumătate de cană, de 2 ori pe zi.
Ceai pentru detoxifierea organismului
O jumătate de linguriță de petale de crizantemă și o jumătate de linguriță de flori uscate de tei se adaugă peste 2 căni de apă clocotită.
Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, se strecoară și se servește câte o jumătate de ceșcuță, de 2 ori în fiecare zi.
Ceai de crizanteme pentru herpes
Într-o cană cu apă clocotită se adaugă o lingură de flori zdrobite de crizantemă. Se lasă la infuzat timp de 40 de minute și se servește câte un sfert de cană, de 3-4 ori pe zi, până la vindecarea completă.
M ati dat gata cu asta ! Nu stiam ! Va pup