Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ce boală anunță DEGETELE și UNGHIILE înghețate care se albesc sau se albăstresc

Ni s-a întâmplat tuturor să avem picioarele reci iarna sau în clădiri cu aerul condiționat foarte puternic.

Însă există anumite persoane care au întotdeauna extremitățile reci.

Acestea pot fi reacțiile unui tratament pe bază de beta-blocanți sau medicamente prescrise pentru a trata tulburările tiroidei sau migrenele.

Degete și unghii care se albesc sau se albăstresc

Însă unele persoane nu-și mai simt deloc degetele, care se albesc și înțepenesc, de parcă ar fi moarte.

Degetele și unghiile înghețate care se albesc sau se albăstresc sunt tipice sindromului Raynaud, iar frigul și stresul nu fac decât să agraveze simptomele.

Medical, acest fenomen se numește ‘’sindromul Raynaud’’ și este o supra-reacție a nervilor la frig. Vasele de sânge se comprimă în exces, împiedicând circulația sângelui.

Degetele și unghiile se albesc sau se albăstresc și apar și ȋnțepături. Astfel de simptome pot apărea și la lobul urechii, la nas și la gambe.

Aproximativ 6% din întreaga populație este vizată, mai ales femeile între 20 și 40 de ani, fumătoare. Majoritatea lor au, și așa, o vascularizare redusă în mâini și picioare.

Boala Raynaud pare a fi ereditară. La femei, ea este ȋnsoțită și de o fibromialgie, maladie caracterizată de dureri în tot corpul.

  • Sindromul Raynaud (SR) este o tulburare caracterizată printr-o sensibilitate exagerată a vaselor de sânge mici care irigă extremitățile (mâini, picioare, nas, urechi) la variațiile de temperatură, în special la frig.

Recomandări pentru pacienții cu sindrom Raynaud

• Este indicat consumul de ceaiuri cu efect vasodilatator, din ierburi precum păducel și talpa- gâștii.

• Se protejează mâinile și picoarele de frig, în special în sezonul rece. Mănușile, pălăria sau căciula nu trebuie să lipsească în timpul iernii.

• Se protejează mâinile cu mănuși sau cu un prosop de bucătărie, dacă se folosesc obiecte reci (alimente ținute la frigider, de exemplu). Se folosesc mănuși la condus sau se protejează mâinile de contactul direct cu volanul rece, prin îmbrăcarea acestuia cu o husă.

• Se evită expunerea la curenți de aer rece (ventilatoare, aparate de aer condiționat) și se acoperă pardoselile cu covoare.

• Pentru ameliorarea crizelor în sindromul Raynaud, se balansează brațele rapid, descriind cercuri ample, pentru a stimula astfel circulația locală și pentru a reduce spasmele vaselor de sânge.

• Alcoolul este contraindicat, deoarece, deși provoacă vasodilatație și senzația de cald, favorizează, de fapt, pierderea căldurii.

• Fumatul poate înrăutăți boala, din cauza efectelor negative ale substanțelor care intră în compoziția țigărilor asupra vaselor de sânge mici. Renunțarea la tutun ar putea duce la ameliorarea și chiar la dispariția manifestărilor sindromului Raynaud.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *