Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Câteva secrete despre ROŞII, pe care este bine să le ştim

Roşiile, printre cele mai consumate alimente din lume, sunt bogate în substanţe nutritive şi au multe beneficii pentru sănătate.

Pot fi consumate în stare proaspătă sau ca ingredient în diferite feluri de mâncare.

Deşi pot fi consumate pe tot parcursul anului (datorită culturilor din seră), proprietăţi terapeutice complete au doar roşiile crescute în grădină şi pe câmp (în lunile iunie-septembrie).

Pentru a beneficia pe deplin de de vitaminele, mineralele, enzimele şi alte substanţe active ale tomatelor, trebuie să ţinem cont de câteva secrete:

Porţia ideală

– Porţia ideală pentru un adult este cuprinsă între 150-200 de grame de roşii, tăiate în felii mari. Se consumă sub formă de salată, asezonată întotdeauna cu ulei presat la rece (de măsline sau de floarea-soarelui) şi puţină sare.

– În ceea ce priveşte sucul de roşii, se consumă câte 1 pahar (200 ml.) înainte de masă sau în timpul mesei.

– Într-o cură de roşii, se pot consuma între 500 – 1000 de grame de roşii pe zi, sub formă de salată şi suc.

Roşiile fierte sau opărite conţin mai mult licopen

Roşiile fierte sau opărite conţin mai mult licopen, un antioxidant mai puternic decât vitamina C, care protejează extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun).

Uleiul de măsline intensifică absorbţia licopenului

Feliile de roşii se asezonează întotdeauna în salată cu ulei presat la rece (de măsline sau de floarea-soarelui), întrucât doar în prezenţa grăsimilor pe care acesta le conţine, substanţe folositoare, precum licopenul sau vitamina E, pot fi asimilate de organism.

Licopenul este solubil în grăsime, astfel că adăugarea unei linguriţe de ulei de măsline în sucul de roşii intensifică absorbţia lui.

Rosiile contin licopen, un antioxidant puternic

Roşiile facilitează digestia amidonului

Preparate sub formă de salată proaspătă, roşiile uşurează digestia, în special a pastelor făinoase, a orezului şi cartofilor, a proteinelor de origine animală.

– Astfel spus, puteţi face cure în care la fiecare masă, salata de roşii să reprezinte 30-40% din cantitatea de hrană consumată. Asocierea cu ardei gras sporeşte efectul drenor al roşiilor şi facilitează eliminarea.

– Preparaţi sosuri de roşii şi mâncaţi-le cu paste făinoase şi legume.

Salata se consumă proaspătă

Salata de roşii preparată cu mult timp înainte de masă îşi pierde proprietăţile terapeutice.

Cotorul verzui al roşiei nu se consumă

Cotorul verzui al roşiei conţine o substanţă toxică pentru organism (solanină).

Roşiile crude pot fi indigeste

Consumată atunci când nu s-a copt foarte bine, roşia poate fi indigestă pentru stomacurile mai delicate. Astfel, ea trebuie consumată când este coaptă integral, cu pieliţă şi sâmburi, care ajută la digestie şi curăță intestinul de deşeuri.

De asemenea, roşiile se consumă cu prudenţă de bolnavii de colită de fermentaţie şi de gastrită hiperacidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *