Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cataplasma cu Tătăneasă Reface Rapid Entorsele Produse Prin Alunecarea pe Gheaţă

Vremea rece favorizează apariţia poleiului, iar odată cu el, creşterea riscului de accidentări este inevitabilă. Contuzii, entorse sau luxaţii, toate reprezintă accidente ale iernii, care pot provoca adevărate suferinţe şi consecinţe grave.

Pe lângă tratamentul de specialitate, este bine de ştiut că în cazul căzăturilor care au generat o contuzie, entorsă sau luxaţie, există şi remedii naturiste care pot ameliora durerea şi grăbi vindecarea, succesul acestora depinzând foarte mult de momentul în care se acţionează. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Unul dintre remediile recomandate cu încredere de medicina naturistă constă în cataplasma cu tătăneasă (Symphytum officinale), recomandată pentru tratarea contuziilor sau entorselor, preparată şi aplicată astfel:

Cataplasmă cu tătăneasă

Mod de preparare

Se achiziţionează de la orice magazin naturist rădăcină de tătăneasă măcinată. Atenţie! Rădăcina de tătăneasă deja măcinată trebuie să aibă culoarea gri, în care să se poată distinge un aspect de sare şi piper. În caz contrar, se va căuta un alt furnizor.

Rădăcina deja măcinată se mai poate da încă o dată prin maşina de cafea, astfel încât să fie de dimensiunea sării fine (maximum 30-40 secunde). După măcinarea fină a plantei, se adaugă într-o cană cantitatea corespunzătoare dimensiunilor zonei afectate. Se toarnă încet apă fierbinte, amestecând în tot acest timp, până la obţinerea unei paste groase, care va fi aplicată pe locul traumatismului.

Aplicare

Pasta obţinută va deveni ca o plastilină, datorită mucilagiilor din tătăneasă, şi poate fi modelată astfel încât să poată acoperi în totalitate zona traumatizată. De asemenea, grosimea optimă a cataplasmei trebuie să ajungă la 1-1,5 cm.

În cazul în care pielea zonei accidentate este acoperită cu păr, între aceasta şi cataplasmă se poate aplica o foaie de tifon (nu pânză), pentru a nu provoca neplăceri la schimbare. În continuare, zona afectată se leagă cu o faşă, realizând o legătură fermă, însă fără a jena circulaţia sanguină (nu se strânge foarte tare). Se face un singur nod, pe partea nedureroasă.

radacina de tataneasa
Tataneasa, Remediu Contra Accidentelor Iernii

La început, cataplasma cu tătăneasă se lasă să acţioneze timp de minimum 2 ore, după care se poate schimba la 4 ore, sau la 8-10 ore, ori peste noapte (în funcţie de programul fiecăruia).

Folosirea cataplasmei peste noapte, în timpul somnului, este obligatorie, deoarece articulaţia se află în repaus, fiind, totodată, uşor de păstrat.

La desprindere, pasta se va desprinde cu o oarecare dificultate, însă acest fapt este unul normal, datorită mucilagiilor întărite.

♦ Pentru ameliorarea inflamaţiei şi durerii consecutive, se mai poate bea un ceai de coajă de salcie, care are efect antiinflamator şi sudorific: 2 linguriţe  cu vârf de plantă, bine măcinată, la 600 ml. apă, la foc mic, timp de 15 minute (decoct); opţional, se poate adăuga lămâie şi miere.

Efectele cataplasmei cu rădăcină de tătăneasă

Aplicată imediat după producerea entorsei, cataplasma cu rădăcină de tătăneasă ajută la o refacere spectaculos de rapidă, asigurând inclusiv o imobilizare parţial suficientă pentru mobilizarea articulatiei.

Ceea ce este cu adevărat impresionant este că în cazul unei prime entorse, fenomenele caracteristice pot dispărea în doar 2-3 zile, în timp ce articulaţia va reveni la capacitatea funcţională normală.

În cazul entorselor repetitive, refacerea necesită mai mult timp, fiind însă mult mai grabnică şi stabilă în comparație cu un tratament convenţional.

Eficiența cataplasmelor cu tătăneasă depinde de aplicarea lor în fiecare noapte, fiind, de asemenea, însoţite de un anumit tip de activitate fizică specifică pentru articulaţie, cu intensitate moderată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *