Sfaturi

Cât de sigură este AGHIASMA (apa sfințită) pentru consum – ce au descoperit cercetătorii

Apa sfințită sau Aghiasma (cuvântul este grecesc – ‘’aghiasmos’’ – și ȋnseamnă ‘’sfințire’’) reprezintă un dar creștin pentru poporul român.

Această licoare folosită ca mijloc de purificare spiritual, poate, conform credinței populare, să vindece trupul de boli.

De aceea, apa sfințită a constituit obiectul a numeroase studii efectuate de-a lungul ultimilor ani.

Nu se strică timp îndelungat

Despre Aghiasmă (aghiasmă, agheazmă, aghiazmă) – apa sfințită – se spune că are niște proprietăți indubitabile, dovedite chiar și științific. În primul rând, e o apă care nu se strică timp îndelungat.

Pentru oamenii credincioși, Aghiasma e purtătoare de taină, prin faptul că ea se păstrează foarte mult timp fără a se altera.

Există, însă, două explicații pentru faptul că Aghiasma nu se strică și nu ‘’prinde miros’’.

În ceea ce privește varianta știintifică, aceasta spune că ea se păstrează nealterată datorită proprietăților antiseptice ale uleiului volatil din mănunchiul de busuioc și datorită ionilor de argint (care au acțiune antiseptică dovedită) ce trec în apă, din agheasmatar, vasul de argint în care se prepară aghiasma.

Pe de altă parte, teoria creștin-ortodoxă ȋmbrățişează ideea că aghiasma rămâne nealterată prin faptul că este ‘’sfințită’’, prin folosirea ei în ritualul religios.

Însă un astfel de tratament special nu este aplicat întotdeauna. De multe ori, apa e sfințită în vase de plastic, iar preoții, uneori cu mâna goală, alteori cu o cruce de lemn, binecuvântează apa în timpul slujbei.

Ce spun cercetătorii despre apa sfințită

Că apa sfințită e o licoare care vindecă trupul de cele mai multe dintre boli este un mit popular distrus de ultima cercetare efectuată de Institutul de Igienă și Imunologie Aplicată din cadrul Universității din Viena.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat mai multe mostre de apă sfințită, ridicate de la mai multe lăcaşuri de cult de pe întreg teritoriul Austriei.

Descoperirea a fost una uimitoare, întrucât s-a constatat că, doar un mililitru de astfel de apă poate conține pană la 62 de milioane de bacterii.

Testele au mai arătat că, în proporție de 86%, eșantioanele analizate conțineau urme de fecale, precum și bacterii periculoase precum E. coli, enterococi sau chiar Campylobacter. Toate aceste bacterii nu pot face decât rău organismului, putând provoca diaree, crampe abdominale și febră.

Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că apa sfințită conține inclusiv nitrați în cantităti foarte mari, care, odată introduși în organism, pot provoca afecțiuni grave și chiar moartea.

Dr. Alexander Kirschner, unul dintre microbiologi:

  • ‘’Populatia trebuie să fie informată cu privire la riscurile la care se supune atunci când consumă apă sfințită. Este o problemă care a fost ignorată total până acum, dar care este deosebit de gravă, mai ales în condițiile în care oamenii au sistemul imunitar din ce în ce mai slab’’.
loading...
Loading...