Băuturile calde consumate seara ne ajută să ne relaxăm şi să alungăm tensiunea de peste zi.
Hidratarea corectă pe timp de iarnă reprezintă prima etapă care poate să asigure mai multă imunitate organismului.
Astfel, limfocitele circulă bine în tot organsimul şi se păstrează umezeala naturală a mucoaselor respiratorii, care reprezintă o barieră naturală în calea viruşilor şi bacteriilor.
Gustoase şi revigorante, băuturile calde sunt o alegere perfectă pe timpul iernii, aducând în corp un supliment de minerale şi vitamine, fără multe calorii.
Ceai de mere cu scorţişoară
Ingrediente
- cojile de la 2 mere mari (proaspete sau uscate), un sfert de linguriţă de scorţişoară, 2 linguriţe de miere, o jumătate de litru de apă
Se pune apa la fiert împreună cu cojile de măr. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, apoi se adaugă scorţişoara. După ce dă în câteva clocote, se trage vasul deoparte, se lasă la infuzat vreme de 10 minute, se strecoară, apoi se adaugă mierea.
Ceai negru, cu coji de portocale şi mandarine
Ingrediente
- 2 linguri coji uscate şi mărunţite de portocale şi mandarine, 1 lingură ceai negru (plantă), 2 linguriţe miere, 1 cană de apă
Se pune apa pe foc, iar când clocoteşte se toarnă peste ceaiul negru şi cojile de portocale şi mandarine. Se acoperă şi se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se îndulceşte cu miere.
Şodou
Ingrediente
- 1 gălbenuş, 2 linguriţe miere, 1 cană de lapte cât mai cald, o jumătate linguriţă cacao pudră, un sfert de linguriţă scorţişoară
Se amestecă bine gălbenuşul cu mierea, apoi se adaugă scorţişoara şi cacao. Se toarnă, puţin câte puţin, amestecând, laptele cât mai cald posibil. Se bea foarte cald.
Ciocolată caldă cu cafea
Ingrediente
- 125 g cacao pudră, o jumătate ceaşcă de cafea tare, 3 ceşti de lapte, 2 linguriţe miere, 4 linguri frişcă naturală
În cafeaua cât mai caldă (nu foarte fierbinte) se toarnă pudra de cacao. Se adaugă mierea se amestecă, apoi se toarnă repede laptele cald. Se serveşte în ceşti potrivite şi se garniseşte cu frişcă.
Vin cald
Ingrediente
- coaja a 2 portocale mari, 1 litru vin vechi, 200 g miere, 1 baton scorţişoară, felii de lămâie
Cojile de portocale se pun la încălzit în cuptor, la foc mediu, timp de 5-6 minute. Se pun apoi într-un vas, se toarnă vinul vechi peste ele, se adaugă mierea şi scorţişoara. Se lasă să stea o zi în vas acoperit. Se încălzeşte uşor şi se serveşte în pahare, cu o felie de lămâie.