Stresul, poluarea şi alimentele procesate ȋmpiedică menţinerea sănătăţii ficatului şi implicit, funcţionarea organismului la parametri optimi.
O cură de detoxifiere, urmată de câteva ori pe an, este necesară pntru prevenirea apariţiilor anumitor boli.
Una dintre metodele de eliminare a toxinelor şi de menţinere a sănătăţii ficatului, al cărui rol constă în a curăţa sângele de orice fel de impurităţi, constă în cura cu stafide, o metodă tradiţională de origine rusească, puternică şi eficientă.
Stafidele ajută la eliminarea toxinelor
Stafidele reprezintă un adevărat pansament pentru stomac, datorită conţinutul mare de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Astfel, putem spune că stafidele au un uşor efect laxativ, prevenind constipaţia şi contribuind la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp.
Resurse importante de potasiu şi magneziu, ele ajută la reducerea acidităţii gastrice şi la eliminarea toxinelor din organism, prevenind riscul de artrită, gută, pietre la rinichi sau boli cardiace. Catehina din stafide este un puternic antioxidant, cu rol în protejarea împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi.
Stafidele – cum le alegem
Pe lângă detoxifiere, cura cu stafide ajută la eliminarea excesului de apă din organism, motiv pentru care este utilă şi pentru slăbit.
Ȋn tratamentul de detoxifiere a ficatului, se vor alege stafidele cât mai închise la culoare sau maronii, sănătoase şi potrivite în ceea ce priveşte consistenţa (nu moi sau prea rigide).
Se vor evita stafidele deschise la culoare, cele galbene, cu aspect neted şi lucios, întrucât sunt tratate chimic cu dioxid de sulf şi nu prezintă nici un beneficiu pentru sănătate. Dimpotrivă.
Cura de detoxifiere cu stafide
Reţeta se începe dimineaţa, când se fierbe nişte apă, în care se adaugă o cană de stafide (50 gr.). Vasul se acoperă, urmând ca după 10-15 minute stafidele să fie clătite foarte bine în apa de la robinet.
În continuare, se fierbe apa plată, care se lasă la răcit şi care se va lăsa, apoi, să stea la temperatura camerei. Într-un pahar de 250 ml. se pun stafidele spălate, urmând ca peste ele să se toarne apa plată fiartă şi răcită.
Stafidele se lasă să stea în această apă timp de 24 de ore, într-un recipient bine acoperit. După această perioadă, se bea apa în care au fost ţinute stafidele respective, lichidul administrându-se dimineaţa, pe stomacul gol. După 10 minute, se consumă şi stafidele hidratate, mestecându-se bine înainte de înghiţire.
După administrarea tratamentului
După administrarea tratamentului, se încălzeşte apa, care se va turna într-o sticlă rezistentă la temperaturi înalte.
Pacientul se întinde în pat vreme de 30 de minute minimum şi 3 ore maximum, în tot acest timp ţinând pe partea dreaptă a abdomenului sticla cu apa încălzită foarte bine.
O altă variantă constă în ţinerea pe partea dreaptă a abdomenului a unei comprese cu apă caldă, fie a unui săculeţ în care s-a adăugat sare fierbinte.
Pe parcursul unei zile de tratament se va consuma multă apă plată şi minimum 8 pahare de lichide, la interval de 10-15 minute (cu înghiţituri mici): sucuri naturale de fructe şi legume, ceaiuri pentru rinichi, ficat şi intestine.
Durata tratamentului
O astfel de procedură pentru detoxifierea ficatului se face de maximum 2 ori pe săptămână, timp de 2 săptămâni.
Tratamentul se poate repeta de maximum 4 ori pe an.
Contraindicaţii
Cura de detoxifiere este contraindicată persoanelor cardiace, celor cu diabet sau cu boli metabolice (bulimie, anorexie).