Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Alimentele în care găsim cea mai multă VITAMINA K

Un deficit de vitamina K în organism poate duce la boli de inimă, oase slăbite, carii dentare şi chiar la cancer.

O doză optimă de vitamina K menţine sănătatea inimii şi a vaselor capilare, reduce infecţiile şi păstrează sănătatea orală.

Vitamina K ajută la coagularea sângelui, protejează oasele, previne calcifierea arterelor, asigură protecţie împotriva afecţiunilor hepatice şi a cancerului de prostată.

Carenţa de vitamina K

  • măreşte timpul de coagulare a sângelui;  se pierde în acest fel mult sânge chiar şi din cauza unei răni uşoare;
  • poate provoca curgerea sângelui din nas;
  • poate provoca colite, diaree, apariţia unor hematoame pe piele.

Necesarul zilnic de vitamina K

Necesarul zilnic de vitamina K este de 1,5-2 mcg. şi poate fi luat cu uşurinţă din alimente precum:

Pătrunjelul

Pătrunjelul este bogat în vitamina K – jumătate de ceaşcă conţine 180 mcg – iar această cantitate se dublează dacă planta este gătită.

Varza kale

Este plină de vitamina K: 100 g de varză kale conţin 882 mcg. de vitamina K. La 100 g consumate ne luăm 1103% din necesarul zilnic de vitamina K, ceea ce înseamnă de 10 ori mai mult faţă de cât avem nevoie.

Ceapa verde

Are şi proprietăţi anticoagulante care împiedică formarea trombozelor, prevenind astfel bolile cardiovasculare. 100 g de ceapă verde conţin nu mai puţin de 207 mcg. de vitamina K, adică 259% din necesarul zilnic.

Alimentele bogate in vitamina K protejeaza inima si previn infectiile

Varza de Bruxelles

Şi varza de Bruxelles este plină de vitamina K: 100 g de varză de Bruxelles ne oferă 194 mcg. de vitamina K, mai exact, 242% din necesarul zilnic de care avem nevoie.

Chilli

Pe lângă faptul că este bogată în vitaminele E şi C, pudra de chilli conţine şi vitamina K. 100 de grame de pudră de chilli ne oferă 106 mcg. de vitamina K, adică 132% din necesarul zilnic al unui adult.

Varza

Poate fi consumată atât crudă, murată, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. O porţie ne oferă 76 mcg. de vitamina K, adică 95% din necesarul zilnic.

Prunele uscate

Prunele uscate conţin şi  vitamina K, aproximativ 60 mcg.  la 100 g, adică 129% din necesarul zilnic.

Sparanghelul

Pe lângă vitaminele A şi C, calciu, fier, vitamina E, niacină, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, sparanghelul are un conţinut ridicat de vitamina K: 100 g de sparanghel ne oferă 80 mcg. de vitamina K, adică 100% din necesarul zilnic.

Castraveţii muraţi

În 100 g de castraveţi muraţi găsim 77 mcg. de vitamina K, adică 96% din necesarul zilnic.

Precauţii

Persoanele care iau anticoagulante trebuie să excludă din alimentaţie alimentele bogate în vitamina K, întrucât acestea scad eficiența medicamentelor, determinând coagularea sângelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *