Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Alimente vegetale bogate în PROTEINE de înaltă calitate

Proteina animală creează în timp probleme de sănătate pentru rinichi şi alte organe.

Astfel, este indicat să nu consumaţi mai mult de 3 porţii de carne roşie/săptămână, 3 porţii de mezeluri/săptămână, 5 porţii de carne albă/săptămână.

Există, însă, alte surse proteine mai sănătoase, alimente vegetale bogate în proteine esenţiale pentru pentru energia organismului, masa musculară, sistemul imunitar şi în procesul de eliminare a toxinelor.

Polenul crud

Conţine proteine în proporţie de 24%, fibre şi glucide. Este foarte bogat în complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), conţine fier, calciu, zinc şi seleniu, ajutând la completarea carenţelor de vitamine, proteine şi minerale.

Seminţele de cânepă

Se pare că seminţele de cânepă sunt singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de către organismul uman. Acestea conţin 6 g proteine/100 g. Dacă adăugaţi 30 g seminţe de cânepă măcinate în smoothie-uri sau salate, organismul va absorbi 11 g proteine.

Seminţele de dovleac (crude)

Conţin 8 g proteine/100 g, fiind şi un remediu excelent împotriva insomniei, datorită conţinutului de triptofan, un aminoacid utilizat de creier la producerea serotoninei.

Fasolea roşie

Fasolea roşie este o sursă bogată de proteine vegetale – 100 g fasole roşie fiartă aduc 15 % din necesarul de proteine al unui adult şi 33 % din raţia zilnică de fibre. Graţie conţinutului bogat în fibre insolubile, fasolea boabe scade colesterolul din sânge, riscul de boli cardiovasculare şi incidenţa cancerului de colon. Lintea, fasolea şi mazărea conţin 20-25 g proteine/100 g.

Boabele de soia

120 g de soia bio, crescută organic, cu certificare ECO, asigură 15 % din nevoia zilnică de calciu şi 25 % din raţia de proteine a unui adult. Ajută la diminuarea colesterolului ‘’rău’’, a trigliceridelor şi a nivelului total de colesterol, ţine sub control greutatea şi reduce glicemia la diabetici.

Nucile şi seminţele

Nucile şi seminţele sunt printre cele mai bune surse de calciu şi proteine, cu condiţia să fie consumate crude, iar unele dintre ele (unde este cazul), hidratate anterior. Migdalele, nucile, fisticul, nucile braziliene, nucile pecan, caju şi alunele de pădure au un scor proteic de 52%. Conţin proteine vegetale de înaltă calitate, sunt bogate în fibre, minerale şi alţi compuşi bioactivi care pot ajuta la menţinerea unei stări bune de sănătate.

Proteinele joaca un rol important in procesul de eliminare a toxinelor

Avocado

Fructul de avocado conţine 4 g proteine/100 g. Este bogat în nutrienţi, este foarte hrănitor, conţine foarte multe vitamine (A, C, D, E, K şi 8 tipuri de vitamina B şi acid folic) şi este bogat în potasiu.

Broccoli

O porţie de 45 g de broccoli conţine 2 g de proteine. Totodată, este o sursă importantă de fibre şi este plin de diferiţi nutrienţi bioactivi despre care se crede că oferă protecţie împotriva cancerului.

Tofu

O porţie de 100 g de tofu conţine aproximativ 15 g de proteine de înaltă calitate. Este o sursă importantă de calciu şi fier, fiind ideal atât pentru vegetarieni, cât şi pentru cei ce doresc să îşi menţină greutatea fără a se lipsi de valori nutriţionale importante.

Năut

O cană de năut conţine în jur de 16 g de proteine. Fierul din boabele de năut produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime care produc antioxidanţi.

Linte

O porţie de 100 g de linte conţine 9 g de proteine. În combinaţie cu cereale – orez sau mei – obţinem ceea se numeşte o ‘’proteină completă’’ – mai exact, oferim organismului nostru proteinele pe care le poate procura exclusiv din alimentaţie.

Cartofii copţi

Un cartof de mărime medie conţine în jur de 4 g de proteine. Totodată, un singur cartof poate asigura 20% din necesarul zilnic de potasiu.

Orez integral

În 100 g de orez găsim în jur de 7 g de proteine. Orezul integral este bogat în carbohidraţi, fibre, vitamine şi minerale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *