Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Alimente de Evitat Înainte de Culcare – Cum Putem Îmbunătăţi Calitatea Somnului

Dificultatea de a adormi sau trezirea frecventă din somn sunt tulburări care pot avea consecinţe negative asupra activităţii socio-profesionale, însă îndeosebi asupra stării de sănătate fizică, psihică şi mentală.

Una dintre modalităţile prin care putem contribui la calitatea somnului şi la prevenirea tulburărilor acestuia constă în adoptarea unei alimentaţii adecvate.

Pe lângă tutun, cafeină, alcool şi ciocolată, există şi alte categorii de alimente care pot altera calitatea somnului, o astfel de tulburare ducând la insuficienţă cardiacă (inima nu mai pompează suficient sânge în artere), ne informează o cercetare publicată în European Heart Journal.

Astfel, pentru a evita problemele cu somnul, este contraindicat consumul următoarelor alimente înainte de culcare:

Alimentele acide

Pentru un somn liniştit, se vor evita alimentele care produc aciditate şi gaze intestinale, care pot provoca un reflux esofago-gastric, hiperaciditate gastrică sau colică uceroasă, în cazul persoanelor predispuse la stfel de afecţiuni.

Prin urmare, se vor evita alimentele acide (murături, lămâi, roşii), cele foarte picante (piper, ceapă, usturoi, ardei iute). Fasolea, mazărea, varza şi conopida sunt incluse în categoria alimentelor care produc gaze prin fermentaţie, astfel că acestea trebuie evitate seara, înainte de culcare.

Alimentele bogate în zahăr

Alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr, dulciurile, cresc nivelul glicemiei şi al energiei corpului, alungând somnul.

Este cunoscut faptul că glucoza este principala hrană a creierului, iar atunci când se serveşte o masă bogată în glucide, la o oră târzie, există posibilitatea de accelerare a nivelului de activitate neuronală.

Mai mult decât atât, consumul alimentelor bogată în zahăr, înainte de culcare, pot încuraja sforăitul frecvent, care la rândul lui poate fi un indicator al apneei în somn, fiind asociat cu hiperglicemie, nivel ridicat al insulinei şi rezistenţă la insulină, în cazul pacienţilor fără diabet.

Alimentele grase (bogate în lipide)

Pentru că produsele bogate în lipide necesită mai mult timp pentru digestie, ele pot îngreuna stomacul şi declanşa pirozisul.

Consumul de fripturi şi caşcaval la orele târzii din noapte tulbură calitatea somnului, în unele situaţii ţinând persoana trează întreaga noapte.

alimente nocive pentru somn
Alimentele Influenteaza Calitatea Somnului

Chiar şi mâncărurile sărace în grăsimi pot deveni grase atunci când sunt gătite în ulei sau unt, sau stropite cu sosuri uleioase. Potrivit experţilor, ultima masă a zilei nu ar trebui să depăşească 600 de calorii, preferabil fiind ca acesta să fie consumată cu 3 ore înainte de culcare.

Alimentele hiperproteice

Alimentele hiperproteice precum carnea de miel, carnea de porc sau carnea de vită se digeră greu, ceea ce duce la alterarea somnului.

Prin consumul alimentelor hiperproteice, se inhibă producerea de serotonină, motiv pentru care persoana respectivă rămâne în stare de alertă.

Lichidele în exces

Consumul exagerat de lichide înainte de culcare determină o diureză crescută pe parcursul nopţii, acelaşi efect avându-l şi medicamentele sau alimentele diuretice.

Alimentele care pot creşte eliminarea de apă renală sunt varza, cafeina, spanacul, pepenele roşu şi boabele verzi.

Alimentele sărate

Consumul alimentelor prea sărate la masa de seară pot provoca deshidratare, stimulând senzaţia de sete. Inevitabil, se vor produce astfel mai multe treziri în timpul nopţii pentru o hidratare corespunzătoare, urmată de micţiuni frecvente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *