Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Alimente – cheie cu eficienţă demonstrată în ARTERITA PERIFERICĂ

Arterita periferică se manifestă prin îngustarea vaselor de sânge de la nivelul picioarelor, ceea ce diminuează irigarea cu sânge a muşchilor din zona respectivă.

Reducerea aportului de oxigen şi nutrienţi provoacă dureri chiar şi la statul în picioare, însă mai ales la mers.

În cele mai multe cazuri, pacienţii nu mai pot parcurge fără dureri nici măcar distanţe foarte scurte. Ei sunt obligaţi să se oprească frecvent din mers, pentru a aştepta dispariţia durerii şi apoi pornesc din nou, după un interval anume.

Următoarele alimentele conţin nutrienţi şi substanţe vegetale secundare, cu eficiență demonstrată în claudicaţia intermitentă:

Ghimbirul

Conţine nu mai puţin de 241 de substanţe vegetale, unele din ele cu acţiune multiplă, care susţin sănătatea inimii.

Ghimbirul blochează sinteza unui compus are contribuie la agregarea plachetelor sanguine, împiedicând formarea cheagurilor de sânge –  durerile bolnavilor de arterită periferică sunt cauzate de trombii existenţi la nivelul picioarelor. În această privinţă, ghimbirul acţionează aproape la fel de bine ca aspirina.

  • Presăraţi o cantitate de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă pe legumele fierte în aburi sau folosiţi-o în combinaţie cu ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, pentru condimentarea sosurilor şi a mâncărurilor, inclusiv a celor cu carne. Puteţi amesteca pulbere de ghimbir în müsli sau în iaurtul de la micul dejun.

Usturoiul şi ceapa

Usturoiul conţine 147 de substanţe vegetale secundare, capabile să amelioreze simptomele acestei boli. Ceapa are un număr aproape egal de substanţe similare.

Conform cercetărilor, aceşti compuşi biologic activi au un puternic efect antioxidant, îmbunătăţesc fluiditatea sângelui şi reduc anomaliile de coagulare.

  • În acest scop a fost realizat un studiu cu durată de 12 săptămâni, în cadrul căruia pacienţii cu claudicaţie intermitentă au primit zilnic câte 800 mg. de usturoi. După doar 5 săptămâni, durerile acuzate de ei la mers se atenuaseră considerabil, le scăzuseră tensiunea arterială şi nivelul colesterolului.
Usturoiul, ceapa si ghimbirul au eficienta demonstrata in aceasta afectiune

Amestec de condimente

Enibaharul, cardamomul şi cuişoarele activează vizibil microcirculația la labele picioarelor, după o administrare de 6 luni, arată un studiu recent.

  • Adăugaţi câte un vârf de cuţit din fiecare la ceaiul de plante, precum şi la fulgii de ovăz. În urma administrării acestor condimente, mai bine de jumătate din participanţi au declarat că puteau merge acum pe o distanţă mai lungă, până le reapărea durerea.

Afinele şi alte boabe închise la culoare

Toate fructele-boabe închise la culoare sunt surse foarte bogate de antociani, de mare folos pentru sănătatea sistemului circulator.

Alimente care conţin L-arginină

L-arginina favorizează dilatarea vaselor sanguine, creând astfel condiţii pentru activarea circulaţiei.

Se găseşte în peşte (mai ales somon) şi fructele de mare, ouă, leguminoase (fasole, năut, linte), nuci, migdale, cereale integrale, spanac, ardei, ciuperci, grapefruit, kiwi, struguri şi căpşuni.

Codul

Acest peşte oceanic este una dintre cele mai bune surse de L-carnitină, un aminoacid cu o contribuţie importantă la producerea de energie în celule, în primul rând la cele ale miocardului.

  • Se recomandă cel puţin trei porţii de cod pe săptămână. Potrivit studiilor, în stadiile avansate ale bolii, suplimentarea aportului de L-carnitină este extrem de binevenită la pacienţii cu claudicaţie intermitentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *