Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Alimente care scad COLESTEROLUL ‘’rău’’ și îl cresc pe cel ‘’bun’’

Colesterolul este substanța responsabilă în formarea membranei celulelor și a anumitor hormoni.

Colesterolul este, prin natura lui, o substanță grasă produsă de ficat, însă este prezentă și în unele alimente pe care le mâncăm.

Colesterolul produs de organism se depune pe pereții vaselor de sânge atunci când este necesară o reparație locală.

Colesterolul ‘’rău’’ din sânge

Deși este vital pentru organism, colesterolul, în cantități mari, este dăunător, pentru că se depune pe vasele de sânge și poate provoaca afecțiuni cardiovasculare.

Acumularea acestuia în cantităti ridicate în sânge (hiperlipidemia) poate influența sănătatea, prin depunerea în exces pe pereții vaselor de sânge, blocând circulația sângelui, provocând hipertensiune și ducând la ȋmbolnăvirea sistemului cardiovascular și chiar la infarct miocardic.

Alimentația corectă este esențială pentru reglarea colesterolului. Următoarele alimente pot reduce colesterolul ‘’rău’’ și pot ȋmbunătăți compoziția de grăsimi din sânge:

Avocado și grapefruit

Ambele conțin glutation, un antioxidant care ne poate ajuta să neutralizăm radicalii liberi.

Roșiile

Sunt bogate în licopen, care ajută la combaterea acumulării colesterolului pe pereții arterelor. Un nivel mai ridicat se licopen se găsește în roșiile fierte (sucul sau supă de roșii).

Portocalele

Conțin pectină. Pectina se ‘’prinde’’ de colesterolul ‘’rău’’ și îl elimină din corp. O portocală conține aproximativ 2-3 g de fibre solubile, potasiu, folat și vitamina C.

Strugurii

Quercetina pe care o conțin ajută la evitarea ȋnfundării arterelor cu colesterolului ‘’rău’’ (LDL).

Migdalele

Bogate în grăsimi nesaturate, migdalele pot crește valorile colesterolului ‘’bun’’ (HDL), în timp ce reduc nivelul colesterolului ‘’rău’’ (LDL). Cu doar 10 migdale crude pe zi se poate împiedica oxidarea colesterolului ‘’rău’’ și diminua riscul bolilor de inimă.

Usturoiul

Este un antioxidant redutabil. Aparatul cardiovascular beneficiază din plin de caracteristicile biologice ale usturoiului (1-2 căței de usturi pe zi), în condițiile în care acesta reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului total din sânge de la 5% pană la 15%.

Spanacul

Este bogat în luteină. O jumătate de ceașcă de spanac pe zi protejează împotriva atacului de cord. Consumul regulat de spanac ajută pereții arterelor să facă față depunerilor de colesterol care duc la înfundarea lor.

Uleiul de măsline

Bogat în antioxidanți și grăsimi monosaturate, uleiul de măsline ajută la scăderea colesterolului ‘’rău’’, însă nu afectează nivelul celui ‘’bun’’. Conținutul bogat de polifenoli acționează atât ca antioxidanți, cât și ca agenți anti-inflamatori. Se recomandă 2 lingurițe de ulei de măsline pe zi.

Soia

Soia organică, nemodificată genetic, conține antioxidanți care cresc HDL-ul (colesterol ‘’bun’’) și scad LDL-ul (colesterol ‘’rău’’).

Ceapa

Quercitina din ceapă, în special din ceapa galbenă, protejează organismul de colesterolul ‘’rău’’. Și saponinele din ceapă au capacitatea de a scădea colesterolul din sânge.

Varza

Unii compuși din varză împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a acestuia), către vasele de sânge și către țesuturi. Varza împiedică formarea plăcilor de aterom și sclerozarea pereților arterelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *