Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ajutaţi corpul să producă mai mult COLAGEN – o proteină care ne păstrează celulele vii şi sănătoase

concept skincare. Skin of beauty young woman with magnifier before and after the procedure on a white background

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul produce tot mai puţin colagen.

Colagenul, parte importantă din structura pielii, reprezintă elementul structural ce intră în componenţa ţesuturilor conjunctive, a tendoanelor, a oaselor, a cartilajelor, a pielii şi a tuturor membranelor organismelor vertebrate.

Odată cu înaintarea în vârstă, producţia de colagen scade

Pentru a repara celulele stricate, organismul produce mereu colagen. Cu toate acestea, după vârsta de 35 de ani, nivelul şi calitatea acestei substanţe încep să scadă.

Aceasta se observă prin apariţia primelor semne de îmbătrânire: cute de expresie marcate puternic, piele lăsată, riduri fine care se adâncesc şi se măresc.

În general, colagenul este responsabil de:

  • elasticitatea, fermitatea şi aspectul tânăr al pielii;
  • procesul de cicatrizare a pielii;
  • starea epidermei şi de starea unor organe (indirect);
  • protejarea organelor interne prin intermediul pielii;
  • prevenirea dezhidratării ţesuturilor;
  • întărirea scheletului osos şi conservarea rezistenţei tendoanelor;
  • atenuarea inflamațiilor articulare (artrită reumatoidă, gută, osteoartrită);
  • recuperarea muşchilor după efortul fizic;
  • întărirea părului şi a unghiilor.

Din aceste motive, prezenţa colagenului în proporţie corectă este foarte importantă. Pentru a proteja colagenul înaintea distrugerii sale şi pentru a stimula pielea să îl producă în mod natural, medicii ne sfătuiesc să ţinem cont de următoarele sfaturi:

Consumaţi alimente bogate în vitamina C

Există mulţi cercetători care susţin teoria conform căreia o parte importantă din cantitatea de colagen se pierde în timpul procesului digestiv. Chiar şi aşa, totul se poate recompensa prin introducerea în meniul zilnic al alimentelor bogate în vitamina C.

Vitamina C este esenţială, deoarece ajută organismul să sintetizeze colagen. Alimente bogate în vitamina C sunt fructele, legumele, verdeţurile crude (rodii, kiwi, citrice, fructe de pădure, ardei gras, legume cu frunză verde consumate crude, etc).

Consumaţi alimente bogate în fitoestrogeni

Fitoestrogenii joacă un rol important în protejarea colagenului şi stimularea sa în mod natural.

colagen
Colagenul repara celulele stricate

Alimentele recomandate sunt: soia, fasole, cereale integrale şi germeni de cereale, nuci, seminţe, legume cu frunze verzi.

Consumaţi proteine de calitate

Prin consumul alimentelor bogate în proteine, puteţi împiedica deteriorarea colagenului şi susţine producerea lui.

Surse preţioase de proteine cu rol în “construcţia” colagenului sunt, în special, ouăle. Vegetarienii le pot înlocui cu nucile crude, care au un rol asemănător.

Masaj periodic

Masajul periodic al tenului şi al corpului  ajută la ‘’promovarea’’ colagenului, deoarece acesta intensifică şi stimulează procesele la nivel celular.

Atenţie la ‘’duşmanii’’ cei mai aprigi ai colagenului

Cantitatea de colagen din piele scade şi din cauza unor factori din mediul înconjurător. Pe lângă un stil de viaţă dezordonat, stres, deshidratare, sedentarism şi oboseală, inamici ai colagenului sunt:

♣ Soarele – statul prelungit la soare deteriorează grav fibrele de colagen cu rol de susţinere a pielii;

♣ Fumatul – fumatul este un alt factor nociv din mediul înconjurător care favorizează scăderea producţiei de colagen; acesta alterează colagenul, pătează pielea şi îi schimbă culoarea;

♣ Zahărul – este un inamic de temul al colagenului; cei care consumă dulciuri în exces îşi pierd elasticitatea pielii de timpuriu, începând chiar de la vârsta de 20 de ani.

Cel puţin doi litri de apă pe zi

Apa este necesară pentru ca celulele pielii să se dezvolte normal şi, implicit, să producă colagen. Prin consumul suficient de apă, pielea se menţine hidratată, ceea ce împiedică uscarea şi ridarea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *