Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Afecţiuni pe care le putem trata cu VIN de GENŢIANĂ (‘’fierea pământului’’)

Genţiana (Gentiana cruciata, Gentiana lutea) este o iarbă de leac cu adevărat remarcabilă.

Genţiana  este folosită, de mai bine de 2.000 de ani, ca tonic amar, ca anti-toxic şi stimulent al funcţiilor ficatului.

În medicina populară românească, planta este folosită ca tonic digestiv şi al întregului organism, precum şi ca remediu împotriva diferitelor otrăviri.

Cele două specii – Gentiană cruciata, Genţiana lutea – au efecte medicinale practic similare. Gentiana cruciata (‘’fierea pământului’’) are flori albăstrui şi rădăcini extrem de amare, iar  Gentiana lutea (ghinţură) are florile galbene.

Mai des folosită este ghinţura-albastră, care, de altfel poate fi culeasă din flora spontană, în timp ce genţiana cu flori galbene este ocrotită de lege şi este cultivată doar în culturi şi comercializată în magazinele naturiste specializate.

Vin de genţiană (ghinţură-albastră)

Genţiana are are proprietăţi gastrice, biliare, antihelmintice, coleretice, colagoge, antipiretice, antimalarice, detoxifiante, neurostimulatoare, hepatoprotectoare, hepatoregenerante.

Ingrediente

  • 1 litru de vin roşu natural, dulce
  • 3 linguri cu pulbere din rădăcină de genţiană
  • 100 g miere de albine polifloră
  • 60 ml. alcool de 70 de grade
Gentiana, tonic digestiv si al intregului organism

Mod de preparare

Într-un recipient de sticlă se adaugă pulberea din rădăcină de genţiană (obţinută din rădăcinile uscate măcinate cu râşnița electrică). Peste plantă se toarnă vinul roşu şi alcoolul de 70 de grade. Se omogenizează (se agită recipientul), recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 10 zile. În toată această perioadă, recipientul se agită de 4-5 ori pe zi.

La final, preparatul se filtrează, după care se adaugă mierea. Se omogenizează până când mierea este foarte bine dizolvată. Vinul rezultat se păstrează în recipiente de sticlă, închise la culoare, la loc răcoros şi întunecos.

Mod de administrare

Se administrează câte o lingură şi jumătate de vin de genţiană, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, în cură de maximum 10 zile (10 zile în fiecare lună), fără pauză, în caz de:

  • dischinezie biliară;
  • afecţiuni ale vezicii biliare;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • afecţiuni gastrice;
  • durere de stomac;
  • astm;
  • icter;
  • durere de cap;
  • digestie lentă, indigestii frecvente.

Contraindicaţii

Vinul de genţiană este contraindicat copiilor, în sarcină şi alăptare, celor care suferă de  ulcer gastroduodenal, de gastrită hiper-acidă ori diaree (fază acută), hipertensiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *