Alimentație

9 semne că aveţi INTOLERANŢĂ la GLUTEN – netratată la timp, se poate asocia cu boli grave

Glutenul este o proteină complexă care se găseşte în mod natural în grâu, orz şi secară, şi implicit, în alimentele care conţin aceste cereale.

De regulă, glutenul este bine tolerat de majoritatea populaţiei, având valoare nutrițională deosebită.

Intoleranţa la gluten – ce este

Intoleranţa la gluten este o boală cronică inflamatorie a intestinului subţire, produsă în urma unei reacţii conflictuale imunoalergice faţă de gluten.

Se întâlneşte la copii şi adulţi, femeile reprezentând aproximativ 75% din cazurile cu această afecţiune intestinală.

Nediagnosticată sau netratată mult timp, intoleranţa la gluten se poate asocia cu:

  • anemie cronică, osteoporoză, diabet, sindrom Down, sarcoidoză, infertilitate, boli autoimune (lupus, tiroidită, poliartrită, hepatită, boala Adisson, neuropatii), calcifieri cerebrale, stricturi intestinale, tumori ale gurii şi faringelui, tumori intestinale, înrăutăţirea stării bolnavilor de talasemie, psoriazis, vitiligo, etc.

Semne ale intoleranţei la gluten

1. Probleme gastrointestinale – distensie abdominală, diaree, constipaţie, gaze intestinale, dureri abdominale, sindromul intestinului iritabil

2. Stări de oboseală sau epuizare – după ce consumă grâu sau orice altă cereală care conţine gluten, unele persoane se simt obosite şi au dificultăţi de concentrare şi memorare

3. Dureri constante de cap  şi migrene –  dezechilibru al proceselor inflamatorii din corp

4. Dezechilibre hormonale – sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic, infertilitate

Glutenul se gaseste in grau, orz si secara

5. Probleme la nivelul articulaţiilor – glutenul determină un exces de inflamaţie în corp; cele mai afectate sunt mâinile şi genunchii

6. Keratoza pilară sau keratoză foliculară – apariţia unor protuberanţe mici pe piele, de culoare roşie

7. Fibromialgia – cauzează episoade constante de durere, a căror origine nu este definită; durere cronică şi rigiditate la nivelul muşchilor şi al articulaţiilor

8. Simptome neurologice – ameţeli, senzaţie de amorţire

9. Tulburări de comportament – anxietate, depresie, ADHD, stres, iritabilitate.

Conduită terapeutică

Eliminarea glutenului din dieta zilnică poate ajuta mult la controlul acestor simptome.

Se începe cu o dietă riguroasă, fără gluten, fără condimente şi conservanţi, pentru o perioadă de minimum 6  luni de zile, până la 1 an, chiar dacă primele semne de ameliorare a simptomelor au apărut în câteva zile.

Dacă după reluarea alimentaţiei normale, reapar unele semne de boală, tratamentul se reia.

  • se recomandă mare atenţie la administrarea de medicamente care lezează mucoasa intestinală;
  • se scot din consum făina şi produsele din grâu, secară, orz;
  • când boala s-a stabilizat, se pot folosi ovăz, porumb şi orez.

Persoanele diagnosticate cu intoleranţă la gluten mai pot consuma următoarele alimente:

  • linte, soia, mei, amaranth, hrişcă, quinoa, tapioca, etc, şi produse derivate din acestea: produse de panificaţie, paste, noodles, tăieţei;
  • peşte şi produse din carne, neprocesate şi fără sosuri;
  • produse lactate fără lactoză;
  • ouă;
  • fructe şi legume proaspete, nuci, seminţe;
  • amidon din porumb, cartof;
  • gem, miere, cacao, cafea, vin, pastă de tomate, oţet fără malt, etc.